Dieta pentru dermatita atopica - meniu hipoalergenic. Dietă rotativă pentru copiii cu dermatită atopică

Caracteristicile individuale ale regimului zilnic determină starea sănătății umane. Mai ales dacă vorbim despre potențiale alergii, sarcina căreia este de a exclude din meniul zilnic de produse nocive și de a mânca numai alimente hipoalergenice. Cu dermatita atopica, dieta terapeutica este cheia unei recuperari rapide.

Nutriție pentru dermatita atopică

Această boală este caracterizată de o erupție pe piele, a cărei prezență este completată de o senzație insuportabilă de mâncărime și arsură a pielii, înroșirea și umflarea stratului superior al epidermei. Alegerea principiilor unei diete hipoalergenice ca normă, se poate prelungi remisia unei boli cronice pentru o lungă perioadă de timp și se pot elimina exacerbările regulate. Deoarece boala este alergică în natură, este important să se reducă impactul potențialilor alergeni, în plus să aibă un jurnal de produse alimentare. Cerințele de bază ale dietei sunt următoarele:

 1. Excludeți consumul de sare, zahăr în întregime.
 2. Să renunțe la astfel de obiceiuri proaste precum fumatul și alcoolul.
 3. Reduceți volumul de porții unice, dar creșteți numărul de mese.
 4. Bea suficienta apa.
 5. Discutați cu un nutriționist despre problema alergenelor alimentare, care, în cazul dermatitei atopice, ar trebui să fie eliminate din meniul terapeutic în totalitate.
 6. Mananca alimente bogate in vitamine, minerale, microelemente.
 7. Alimentele trebuie preparate, deoarece acestea pot reduce riscul de exacerbare a dermatitei atopice. În special se referă la legume, fructe de culoare roșie.

Dietă rotativă pentru dermatită atopică

Medicii recurg la un astfel de sistem alimentar dacă există o nevoie urgentă de identificare a principalului alergen și eliminarea acestuia din meniul de zi al părții afectate. Dieta dieta asigură prezența în dietă zilnică de legume, carne, produse lactate, cereale, fructe, dar selectiv. De exemplu, un reprezentant al fiecărui grup ar trebui să apară pe masă o dată la fiecare 4 zile. Acest timp este suficient pentru el să prezinte semne pronunțate de reacție alergică dacă el interacționează.

În absența unui impact negativ asupra corpului, puteți experimenta în continuare cu feluri de mâncare din aceste grupuri pentru a vă determina singur cel mai sigur meniu pentru fiecare zi pentru dermatita atopică. Dieta este de același tip, cu toate acestea, această boală este modificată în stadiul "dormit", riscul de exacerbare ulterioară pentru pacient este minim.

Eliminarea dietei pentru dermatita atopică

Dacă o substanță toxică a fost deja detectată în corpul pacientului, în locul unei diete rotative, este pusă în aplicare o dietă de eliminare, care prevede o serie de restricții în funcție de caracteristicile clinice. Un astfel de sistem alimentar nu exclude o grevă de foame de două zile, când numai apă și lapte sunt prezente în meniul zilei unei persoane bolnave. Apoi, este necesar să se introducă treptat noi feluri de mâncare, dar amintiți-vă interdicțiile actuale ale medicului curant. Restricțiile la dermatita atopică se aplică următoarelor produse alimentare:

 • ciuperci;
 • paste;
 • grâu, grâu;
 • orice fel de pește, carne;
 • fructe tropicale, în special citrice;
 • guma de mestecat datorită prezenței în compoziție a aditivilor discutați.

Dieta pentru dermatita atopică la copii

Deoarece boala progresează în mod egal la adulți și copii, cu primele erupții pe corp, se recomandă să contactați imediat un dermatolog. De exemplu, o dietă hipoalergenică pentru copiii cu dermatită atopică ar trebui să devină normă a vieții cotidiene, iar copilul bolnav ar trebui să rămână în regulile sale nu cu un an. Totul începe cu diatele la sugari, dar atunci când nu există un tratament în timp util, consecințele pentru sănătatea generației tinere sunt cele mai imprevizibile.

Pentru a evita simptomele externe și interne ale dermatitei atopice, dr. Komarovsky sugerează o dietă:

 • produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi;
 • fructe, legume verzi;
 • carne macră, gătită în suc propriu sau aburit;
 • gluten-free cereals;
 • soiuri scăzute de grăsimi de pește gătite prin metoda de gătit.
 • Interzis cu boala caracteristică pune următoarele feluri de mâncare:
 • conservare;
 • cârnați, carne afumată;
 • miere, citrice;
 • ciocolată, cacao;
 • produse din făină și dulciuri;
 • primăvară;
 • grăsimi și feluri de mâncare prajite.

Dieta hipoalergenică pentru asistență medicală

Este necesar să se gândească la alimentația adecvată în timpul alăptării, când starea de sănătate a unui nou-născut depinde complet de dieta zilnică a unei mame tinere. Este importantă nu numai să îmbogăiți meniul cu vitamine, dar și să eliminați complet potențialii alergeni din acesta. Dacă dieta mamei pentru dermatita atopică la sugari este aleasă corect, nimic nu amenință sănătatea copilului și nu se așteaptă apariția unei erupții cutanate în viitorul apropiat. Alimentele trebuie să respecte proteinele și carbohidrații complexi, dar o cantitate excesivă de grăsimi va trebui abandonată temporar.

Alimentele alergene nu sunt atât de periculoase ca concentrația lor în hrănirea zilnică a mamelor care alăptează. Iată o listă cu ingrediente alimentare interzise pe o dietă pentru a elimina riscul de a dezvolta alergii încrucișate în dermatita atopică în viitor:

 1. Ou de pui în combinație și bulion, carne. O concentrație mare de proteine ​​pentru lactație dăunează, de asemenea.
 2. Este mai bine să nu combinați vaca și laptele de capră într-o singură masă în timpul alăptării. De asemenea, se recomandă să nu se combine utilizarea de bovine, carne de vită, amestecuri de produse lactate cu astfel de băuturi.
 3. Cartofii, ca produs natural cu conținut de amidon, este mai bine să nu se combine într-o singură masă ardeii roșii, varză, vinete, roșii.
 4. Sfeclă roșie în sine este un alergen proaspăt, iar combinația sa într-o masă cu spanac îmbunătățește numai reacția alergică progresivă.
 5. Este recomandabil să nu folosiți căpșuni, coacăze și căpșuni în același timp, altfel va trebui să luați un supliment de medicamente antialergice atunci când hrăniți copilul.

Dieta pentru dermatita atopica la adulti

Dacă această boală este prezentă în corpul generației mai în vârstă, alimentele de zi cu zi ar trebui să fie și dietetice, să excludă prezența ingredientelor alergice. Dieta recomandată pentru adulții cu dermatită ține cont de intoleranța anumitor alimente care produc erupții cutanate asupra corpului, umflături și mâncărimi. Boala este cronică, astfel încât pacientul va avea pentru tot restul vieții să adere la masa recomandată, care reflectă mâncărurile permise și interzise pentru ocazie și pentru fiecare zi.

Meniu pentru dermatita atopică

Prezența unei diete rotative și de eliminare în viața unui pacient clinic este binevenită, pentru că în acest fel puteți să îmbogățiți meniul zilnic, să îl diversificați, să îl folosiți și pe cât de sigur în ceea ce privește sănătatea. Nutriția zilnică în timpul dermatitei protejează împotriva contactului direct cu alergenii, care penetrează în tractul digestiv, provoacă o erupție cutanată hemoragică pe piele, urticarie. Meniul aproximativ pentru dermatita atopică are următoarele caracteristici:

 • Mic dejun pentru pacienții cu dermatită atopică: terci de hrișcă gătită pe apă cu ulei de măsline, o porție de ceai verde.
 • Al doilea dejun: înmuiați sau coaceți un măr, de preferință soiuri verzi neîndulcite.
 • Prânz: supă de legume, carne de vită fiartă sau abur.
 • Prânz: banană sau pere.
 • Cina: pește fiert sau tocit de soi cu conținut scăzut de grăsimi, varză tocată.

În dermatita atopică, este important să se controleze aportul de lichid. Cea mai bună opțiune pentru pacient - 2 litri de apă pe zi. În plus, este permisă utilizarea ceaiurilor și ceaiurilor pe bază de plante, compoturilor din fructe și biscuiți neîndulciți din fructe de pădure. În astfel de circumstanțe, boala este transformată într-o etapă de remisiune, care, cu o dietă corect selectată, poate fi menținută pentru un singur an.

Ce să nu mănânci pentru dermatită

În cazul formei atopice a bolii caracteristice, există o listă standard de produse interzise, ​​a căror utilizare devine una dintre principalele cauze ale următorului atac, apariția unei erupții cutanate abundente pe piele. Nu numai pacienții adulți ar trebui să știe acest lucru, dar și părinții atunci când administrează prima hrană complementară unui copil. Iată ce nu puteți mânca cu dermatită atopică:

 • marinate și primăvară;
 • kvass, bere și băuturi alcoolice;
 • produse care conțin nisip de histamină, cum ar fi brânzeturi, cârnați, șuncă;
 • oțet, hrean, maioneză;
 • nuci și miere;
 • băuturi alcoolice în orice concentrație de alcool etilic;
 • cafea și ciocolată.

Ce puteți mânca cu dermatită atopică

Odată cu dezvoltarea unei afecțiuni caracteristice, vegetarienismul este binevenit, adică La început, se recomandă să alegeți bulion de legume slabe. Alte produse admise pentru dermatita atopică ușurează sistemul digestiv, făcând distincție pentru efectul lor hipoalergenic. Aceasta este:

 • orez, hercule, terci de hrișcă;
 • legume albe și albe;
 • măsline și unt în porții limitate;
 • produse lactate;
 • carne slabă

Tabel de produse pentru dermatita atopică

Afecțiunile seboreice, periorale și alte forme de dermatită sunt boli cronice tratate de un dermatolog. Pacienții trebuie să ia în mod constant medicamente, pentru ca viața să adere la o dietă terapeutică, terapie intensivă cu vitamine. Lista de produse pentru dermatita atopică este prezentată mai jos, din care puteți diversifica semnificativ dieta zilnică:

Caracteristicile nutriției la adulți cu dermatită atopică. Tabela de produse

Dermatita atopica la adulti este o boala cronica. Cu toate acestea, durata remisiunii depinde în mod direct de stilul de viață pe care îl conduce o persoană. Un factor important este nutriția, deoarece în majoritatea cazurilor este vorba de alergeni alimentari care provoacă o exacerbare a bolii. Cu toate acestea, o dietă cu dermatită atopică este importantă chiar dacă dermatita atopică este cauzată de alergeni de uz casnic - o alimentație adecvată va contribui la întărirea sistemului imunitar și la reducerea probabilității de exacerbări. Aflați despre diferențele dintre alergiile alimentare și dermatita atopică din acest articol.

Tabel de produse permise și interzise pentru dermatita atopică la adult

Nu este întotdeauna posibil să se prevadă anticipat care feluri de mâncare pot provoca o exacerbare a bolii și care nu pot. Prin urmare, fiecare persoană cu dermatită atopică ar trebui să aibă o masă de produse care să poată fi consumată și nu poate fi consumată - aceasta va ajuta la elaborarea meniului pentru fiecare zi.

Datorită acestui tabel, puteți exclude din dieta dvs. toate felurile de mâncare care pot provoca o reacție alergică. Trebuie să vă amintiți că puteți găsi întotdeauna o alternativă la produsele interzise, ​​deoarece există un număr mare de rețete pentru mâncăruri delicioase care sunt permise pentru dermatita atopică.

Tipuri de diete pentru dermatita atopică la adulți

Astăzi, nutriționiștii au dezvoltat 3 principale tipuri de diete pentru această boală: hipoalergenică, rotațională și eliminare. Fiecare dintre ele are propriile caracteristici și are obiective diferite. Acestea sunt similare cu faptul că, pentru fiecare dintre aceste diete, se recomandă o alimentație fracționară (adesea, dar în porții mici) și, de asemenea, băut abundent (cel puțin 1,5-2 litri de lichid pe zi).

Dieta hipoalergenică

Conformitatea cu dieta hipoalergenică vizează menținerea bolii în remisie. În timpul hranei hipoalergenice ar trebui să fie excluse din dietă:

 • toate condimentele;
 • ciuperci de orice fel;
 • ciocolată;
 • fructe citrice (puteți lămâie, dar în cantități limitate);
 • lapte integral;
 • produse semifinite;
 • cafea și cacao, ceai puternic, alcool;
 • miere de albine.

De asemenea, merită limitat consumul următoarelor produse:

 • ouă;
 • rodii, pepeni, caise (un exces de suc dulce, cu utilizarea frecventă a pepene galben, determină fermentarea zaharurilor în intestin);
 • pește și fructe de mare;
 • nuci;
 • căpșuni, căpșuni și coacăze negre.

Permite includerea în dietă:

 • cereale fără gluten (hrișcă, orz și orez);
 • orice legume și fructe verzi, verdeață;
 • produse lactate fermentate (bio-kefir, ryazhenka, iaurt natural fără vopsele și conservanți);
 • compot din fructe uscate, fructe și jeleuri;
 • carne slabă de culoare albă;
 • Bad cookie-uri, uscare.

Conform statisticilor, persoanele care nu încalcă regulile acestei diete suferă de exacerbări ale dermatitei atopice de 3-4 ori mai puțin. Prin urmare, o dieta hipoalergenica este recomandata pentru absolut toti pacientii cu dermatita atopica.

Dietă rotativă

Acest tip de hrană ajută la evitarea complicațiilor dacă nu este posibil să se determine cu exactitate care produs provoacă o reacție alergică. Esența dietei rotative este că un produs nu poate fi utilizat mai mult de 1 dată în 4 zile. De exemplu, dacă în prima zi ați inclus hrana de hrișcă și pere în dieta dvs., atunci data viitoare veți putea mânca aceste alimente numai în a cincea zi. Dar în cursul unei zile puteți mânca aceleași produse, de exemplu, puteți mânca brânză de vaci pentru micul dejun și brânză de vaci pentru prânz.

Cel mai bine pentru a începe o astfel de dieta sunt 5 alimente: carne, cereale, legume, fructe, produse lactate. În fiecare zi trebuie să alegeți unul dintre tipurile fiecărui produs (de exemplu pui, orez, dovlecei, măr și kefir) și să le mâncați numai în timpul zilei. A doua zi trebuie să gătiți feluri de mâncare din alte produse (de exemplu, utilizați carne de vită, hrișcă, morcovi, banane și ryazhenka). Astfel, dieta trebuie schimbată în fiecare zi și să se utilizeze produsele din prima zi nu mai devreme de 4-5 zile de la începerea dietei.

Eliminarea dietei

Ar trebui să fie numit de către un specialist, care pe întreaga perioadă a dietei va monitoriza starea de sănătate a pacientului. Esența dieta de eliminare este de a "curăța" complet sau de a elimina dieta zilnică a pacientului, eliminând alergenii. Acest lucru este necesar în cazurile în care boala apare cu exacerbări frecvente sau este foarte dificilă, acest tip de alimente fiind de asemenea utilizat în cazul în care alergenul principal nu este identificat.

Această dietă include mai multe etape succesive în timpul cărora se adaugă anumite alimente:

 • 1-3 zile. Este permisă să beți apă pură fără gaz, există biscuiți (este interzis să utilizați chiar și sare și zahăr în meniu).
 • 4-5 zile. În dieta pacientului este permisă introducerea unui tip de carne slabă (cel mai adesea este carnea de pui fiartă sau fiartă).
 • 6-7 zile. Un produs natural de lapte fermentat este adăugat la meniu (de exemplu, kefir degresat).
 • 8-9 zile. Permiteți adăugarea de legume verzi (dovlecei sau squash). Sunt recomandate să fiarbă sau aburi.
 • 10-12 zile. În meniu, adăugați cereale, este de dorit să începeți extinderea dietei cu cereale fără gluten.

În zilele următoare, dacă exacerbarea bolii nu se dezvoltă, puteți introduce treptat alte soiuri de carne (iepure, carne de vită, curcan), fructe (mere, pere, banane). Este important să creșteți treptat cantitatea de alimente, este imposibil să introduceți produse noi mai des de 1 dată în 3-5 zile. Când apar simptomele, devine clar pe ce grup de produse apare o reacție alergică. Pentru o "puritate" maximă a experimentului, se recomandă să se efectueze o dietă eliminatoare fără a se lua diverse medicamente, inclusiv cele antialergice.

Exemplu de meniu săptămânal pentru dermatită atopică

Acest tabel arată un exemplu de meniu pentru săptămână, dar aici găsiți numai mesele principale. Între ele trebuie să aranjezi gustări - pot include produse lactate, fructe, dulciuri și băuturi permise.

Dieta hipoalergenică pentru dermatita atopică la copii și adulți

Majoritatea afecțiunilor cutanate apar în diferite tipuri de dermatită, dintre care cele mai frecvente sunt atopice. Este o boală a etiologiei ereditare, astfel încât o persoană pe toată durata vieții sale trebuie să urmeze o dietă alimentară. Principiul său principal este respingerea produselor alergice. În perioada de exacerbări, pacientul este recomandat să mănânce alimente sănătoase pentru a accelera regenerarea pielii. În plus, ingredientele utilizate în rețete trebuie prelucrate în mod corespunzător.

Ce este dermatita atopică?

Aceasta este o boală cronică de piele de natură alergică. Termenul "atopie" înseamnă mecanismul imunologic al bolii. Dermatita atopică se dezvoltă ca rezultat al eredității. Baza mecanismului de formare a acestei boli de piele este capacitatea genetică a organismului de a produce o cantitate în exces de anticorpi ca răspuns la acțiunea alergenilor. Aceștia din urmă și activează reacția alergică, care este mai pronunțată în comparație cu norma. Deci, baza dermatitei atopice este o "anomalie" genetică a sistemului imunitar.

Boala este mai des diagnosticată în copilărie, determinând copilul să aibă inflamații pete roșii care au o suprafață solzoasă. Dacă auto-dermatita nu dispare, ea devine cronică și însoțește persoana în toată viața sa. În perioada de primăvară și toamnă, se observă exacerbări ale patologiei. Simptomele caracteristice ale dermatitei atopice sunt:

 • mâncărime;
 • pielea uscată (eczemă);
 • erupții cutanate în formă de pete, bule, eroziune, fisuri, cântare;
 • hipopigmentarea pielii;
 • peelingul pleoapelor;
 • paloare a feței;
 • slăbirea și subțierea părului de pe spatele capului;
 • umflarea și hiperemia picioarelor.

Cauzele dezvoltării și predispoziția ereditară

Dermatita atopică este o boală multifactorială, adică are multe cauze de dezvoltare. Principala este predispoziția ereditară. Practic, în 80% dintre pacienții care suferă de dermatită atopică, medicii diagnostichează un istoric familial împovărat. Aceasta înseamnă că cel puțin o rudă are orice atopie, de exemplu, polinoză, astm bronșic, alergii alimentare. O altă cauză a dermatitei atopice este disfuncția imună. Ea afectează două părți ale corpului:

 • Cell. Odată cu slăbirea acestei legături, se observă un număr redus de celule ucigașe și supresoare, care în mod normal reglează răspunsul organismului la factorii provocatori.
 • Umoral. Cu disfuncția sistemului imunitar, imunoglobulina E (IgE) se acumulează în cantități mari, ceea ce sporește răspunsul organismului.

Datorită întreruperii acestor două legături, se formează o hipersensibilitate generalizată a organismului la stimuli. Ca urmare, se creează condiții în care apar sub acțiunea declanșatorilor (factori provocatori) și a simptomelor de dermatită atopică. Boala se dezvoltă datorită creșterii producției de reacție imuno-alergică a celulelor. În plus față de cauze, dermatita atopică are un număr de factori de pornire, sub influența cărora apar simptomele acesteia. Deci, rolul de sensibilizare la începerea formării atopiei cutanate poate juca:

 • intestinale disbioză;
 • invazii helmintice;
 • fermentopathy;
 • tulburări ale motilității intestinale;
 • fibroza chistică;
 • boli ale vezicii biliare sau ficatului;
 • piele uscată sau xeroză;
 • expunerea la stres și frig;
 • alergii alimentare;
 • luând Aspirină, anticonvulsivante, sulfonamide, antibiotice.

Principiile dietei

Evenimentul principal în lupta împotriva dermatitei atopice, pe lângă utilizarea externă a unguentelor, este respectarea unei diete speciale. Respectând recomandările medicului, puteți asigura rezultatul terapeutic maxim al tratamentului. Nutriția alimentară nu este necesară pentru scăderea în greutate, ci pentru a reduce contactul cu alergenii și pentru a consuma toate vitaminele și oligoelementele necesare. Din acest motiv, compilarea meniului are câteva alte principii, dintre care principalele sunt următoarele:

 • Nu mâncați alimente cu un gust strălucitor. Restricțiile fac obiectul unor dulciuri, mâncăruri de sare, acru și picant, condimente, condimente. De la dulce uneori au permis deserturi bazate pe fructoză.
 • Mananca mese mici de pana la 4-5 ori pe zi pentru a evita supraincarcarea sistemului digestiv.
 • Alegeți legume și fructe în funcție de sezon. Folosiți de preferință cultivate în zonele suburbane fără adăugarea de îngrășăminte sintetice.
 • În timpul zilei, beți cel puțin 1,5 litri de apă pură pentru a normaliza echilibrul apă-sare în organism. Cu băutură neurodermică difuză numai îmbuteliată.

Tehnologie de procesare și produse de gătit

Rețetele trebuie alese astfel încât vasele finite să aibă un efect benefic asupra organelor din tractul gastrointestinal. Nu folosiți metodele de decapare, sărare și fermentare. Este preferabil să alegeți o metodă de tratare cu abur. Se permite, de asemenea, să coaceți în cuptor sau să preparați ingredientele. Tratamentul lor termic ajută la reducerea alergenității vaselor. Din acest motiv, utilizarea legumelor și fructelor brute este relativ contraindicată. Există câteva recomandări referitoare la gătit:

 • Cartofii pre-ud in apa rece pentru cateva ore pentru a reduce cantitatea de amidon din ea.
 • Gatiti supele in al doilea sau al treilea bulion, drenând lichidul după prima fierbere. Acest lucru va ajuta la reducerea conținutului de grăsime al vasului.
 • Gătiți porii pe a treia apă, îmbinând primele două imediat după fierbere.
 • Salate pentru a umple cu ulei de nucă de porumb, ulei de măsline sau de floarea-soarelui. Ele sunt surse de acizi grași necesari pentru a restabili pielea;
 • Înainte de a bea lapte, se diluează cu apă într-un raport de 1: 1 și se fierbe.

Nutriție pentru dermatita atopică

Dieta hipoalergenică pentru dermatita atopică implică o abordare individuală în pregătirea meniului. În total, există trei opțiuni de dietă, care sunt atribuite în funcție de identificarea alergenului și luând în considerare starea pacientului. Astfel, în practică se utilizează următoarele sisteme de alimentare:

 • O eliminare. Este necesară o curățare completă a corpului în timpul exacerbării. Începe aproape cu înfometare. Apoi la fiecare câteva zile din meniul pentru dermatita atopică introduceți un produs, care ajută la identificarea alergenului.
 • Rotary. Are un principiu mai complex al nutriției, esența căruia constă în utilizarea simultană a unei varietăți de produse. Este deosebit de popular această dietă hipoalergenică în pediatrie, deoarece nu este atât de strictă.
 • Antialergic. Această dietă hipoalergenică este prescrisă deja cu un diagnostic exact stabilit și cu un alergen identificat. În ceea ce privește meniul, trebuie să fiți interesat de medic, deoarece este imposibil să specificați lista completă de feluri de mâncare permise și interzise pentru dermatita atopică.

Eliminarea dietei

Dieta acestui regim hipoalergenic este foarte strictă, deci este adesea prescrisă pentru adulți cu exacerbarea dermatitei atopice. Eliminarea vizează atingerea următoarelor obiective:

 • curăța corpul de alergeni;
 • Resetați dieta;
 • reduce efectele alergenilor asupra organismului;
 • introducând un produs timp de câteva zile, pentru a identifica alergenii.

Este de remarcat faptul că o dietă de eliminare poate provoca microelementoză, hipo sau avitaminoză. Dieta ei pentru mai multe zile se modifică după cum urmează:

 1. Primele 3 zile. Pacientul trebuie să mănânce numai pesmet și apă. Acest lucru este necesar pentru curățarea corpului și introducerea ulterioară a dietei cu noi feluri de mâncare.
 2. 4-5 zile. Carnea introdusă de același tip, de exemplu carne de porc subțire, limbă sau carne de vită fiartă. În același timp, observați reacția organismului. Dacă lipsesc manifestările negative, atunci este posibil să continuăm.
 3. 6-7 zile. A introdus un produs lactat, de preferință lapte.
 4. 8-9 zile. Legumele fierte se adaugă la regimul alimentar.
 5. 10-11 zile. Este permisă utilizarea cerealelor.

Pentru a nu vă îndepărta de la introducerea unor feluri de mâncare noi, medicii recomandă să începeți un jurnal de produse alimentare. Ei notează zilele, folosesc mesele și reacția la ele. Dacă există o alergie la ceva, atunci acest ingredient este imediat exclus din meniu. Cu un răspuns bun la o astfel de dietă este permis să introduceți următoarele:

 • pasăre slabă (curcan, fileu);
 • fructe (banane, mere).

La copii, alergia alimentară sau intoleranța este un factor care provoacă dermatită atopică în numai 10% din cazuri. Din acest motiv, dieta hipoalergenică eliminată aduce un rezultat pozitiv în tratamentul doar unei mici proporții de pacienți mici. Eliminarea dietei pentru adulți în perioada de exacerbare implică utilizarea de produse cu activitate alergică scăzută, cum ar fi:

 • dovleac;
 • suc de fructe;
 • carne de vită cu conținut scăzut de grăsimi;
 • orez și orz de perle;
 • castraveți;
 • dovlecel;
 • produse din carne;
 • carne de pui fiartă;
 • napi;
 • mere verzi;
 • coacăz alb;
 • brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi;
 • pere;
 • fructe uscate;
 • fulgi de ovăz;
 • pepene verde;
 • uleiuri de măsline și de floarea-soarelui.

antialergic

Esența acestei dietă hipoalergenică este abandonarea ingredientelor preparatelor care au provocat alergia. La copii, acestea sunt gălbenușul de ou și leguminoasele. Adulții suferă de alergii, care se dezvoltă pe fundalul efectului complex al alergenilor inhalatori și alimentelor. Principalii provocatori pentru ei sunt produsele carotene și fructele cu coajă lemnoasă. Selectarea meniului este efectuată individual, deoarece fiecare persoană are o reacție alergică provocată de diferiți alergeni.

Pentru a ajusta dieta, pacientul trebuie să efectueze în mod regulat o examinare a sistemului digestiv. Motivul este că multe produse determină o reacție negativă numai pe fundalul disfuncției mucoasei intestinale, adică sunt pseudo-alergeni. După dieta de eliminare, puteți să vă extindeți treptat dieta conform următoarelor instrucțiuni:

 1. În primul rând, introduceți pâine albă, pește alb, porc fiert, fructe verzi și galbene, legume.
 2. În absența unei reacții negative, fructele și legumele de culoare roșie și portocală sunt adăugate la dietă. Apoi, sunt introduse compoturi și piure de fructe, sucuri proaspete stoarse. Aceasta constituie dieta hipoalergenică de bază a unui pacient cu dermatită atopică.
 3. Alimentele cu un grad ridicat de alergenicitate sunt administrate treptat. Este necesar în alimentație deoarece este benefic în ceea ce privește valoarea energetică și conținutul de micronutrienți. Acestea includ roșii, nuci, căpșuni, pepeni, citrice, fructe de mare, ciocolată, caviar, miere.

rotativ

În practica pediatrică, este adesea folosită o dieta rotativă. Este necesar să se detecteze alergii la anumite ingrediente ale felurilor de mâncare. Meniul acestei diete hipoalergenice este variat. Potrivit multor oameni de stiinta, acelasi tip de dieta creste foarte mult riscul de a dezvolta alergii. Cu cât o persoană utilizează mai mult un singur produs, cu atât este mai mare probabilitatea unei reacții negative la acesta. Dieta hipoalergenică rotativă cu dermatită atopică ajută la evitarea acestei situații. Conform principiilor sale, toate produsele sunt împărțite în următoarele grupe:

Principiul de bază al dietei rotative este adăugarea unui ingredient din fiecare grup pentru fiecare patru zile. Repetarea oricăror dintre ele este permisă numai în a cincea zi. Ajută la urmărirea reacțiilor la diferite feluri de mâncare. Dacă vreun ingredient v-a cauzat suspiciune, încercați să îl introduceți în următoarele 4 zile, dar într-o combinație diferită. Când reacționați, produsul este exclus din dietă. Pentru a nu deveni confuz, cu o dieta rotativa, merita sa pastrati si un jurnal de alimente.

Tabel de produse permise și interzise

Toate produsele în funcție de gradul de alergenicitate sunt împărțite condiționat în trei grupe. Foarte alergen este să intri în dietă unul câte unul și să monitorizați reacția organismului față de ei. După aceasta, puteți decide cu privire la posibilitatea includerii acestui produs în dieta zilnică. Gradul de alergenitate este mai convenabil pentru a determina tabelul:

Grup de produse / Potențial de alergie

Dieta pentru dermatita atopică la copii și adulți

Dermatita atopică este o boală care necesită tratament pe termen lung, riguros, a cărui absență implică consecințe grave. Boala are cauze diferite, iar terapia pentru fiecare pacient este aleasă individual, dieta cu dermatită atopică este indicată în toate cazurile. Este vorba de ea și va fi discutată în acest articol.

Se poate face debut ca un copil, copilăresc și în adolescență, adulți, care penetrează în mod obișnuit în modul obișnuit de viață al unei persoane și îl rupe.

Cauzele bolii nu sunt identificate în mod fiabil. Se crede că rolul jucat de:

 • ereditar;
 • tulburări genetice;
 • prezența altor boli alergice.

Diferența dintre dermatita atopică și contactul alergic este că iritanții care provoacă exacerbarea bolii pot fi:

 • alergeni specifici (în acest caz se dezvoltă dermatită exogenă),
 • orice alte substanțe de natură non-alergenică (și apoi boala este considerată endogenă).

În practică, există două tipuri principale de diete: eliminare și rotație.

Eliminarea dietei pentru dermatita atopică

Aceasta este o dietă foarte rigidă, recomandată, în cea mai mare parte, de adulți sau de un copil cu exacerbare severă. Înțelesul este după cum urmează:

Foto: Dermatita atopică

 • complet "curat", "reset" dieta;
 • apoi introducerea unui produs la fiecare câteva zile, pentru a identifica un iritant alergen;
 • minimiza efectele alergene asupra organismului.

Dieta constă în mai mulți pași. Meniul pentru fiecare zi este după cum urmează:

 • 1-3 zile: apă și biscuiți (fără sare, zahăr, alți aditivi);
 • 4-5 zile: introducerea produsului din carne (un tip). Aceasta poate fi carne de vită fiartă, limbă, carne de porc macră;
 • 6-7 zile: introducerea produsului lactat (de preferință lapte fermentat);
 • 8-9 zile: introducerea legumelor (în formă fiartă);
 • 10-11 zile: introducerea de crupă.

În cazul în care organismul răspunde bine la o dietă, nu se înrăutățesc boala, se acceptă tentative de administrare: păsări cu conținut scăzut de grăsimi (pui, curcan), fructe (banane, mere) - dacă nu există alergie la acestea, polinoză cu reactivitate încrucișată.

La mai puțin de 10% dintre copiii cu dermatită atopică, alergii alimentare sau intoleranțe sunt factori provocatori. De aceea, dietele de eliminare au un efect benefic asupra cursului bolii doar în cazul unui mic grup de copii.

Dietă rotativă pentru dermatită atopică

Aceasta implică un principiu ușor mai complicat de introducere a unor noi produse. Aceasta nu este o dietă strictă, deci poate fi prescrisă (și cel mai adesea prescrisă) copilului.

 1. Cu acest tip de nutriție dietetică, este indicat să consumați 1 produs nu mai mult de o dată la 4 zile.
 2. În plus, se recomandă să consumați numai un singur tip de alimente pe zi: de exemplu, doar carnea de vită, orezul și numai kefirul.

Începutul optim al dietei sunt 4 tipuri de produse: carne, cereale, produse lactate și 1 legume.

Astfel, un exemplu de dietă arată astfel:

Atunci când alergiile alimentare la dieta nespecifică de orice fel sunt adăugate anumite limitări. Deci, în cazul intoleranței la proteina din laptele de vacă, este prescrisă o dietă fără lactate, iar în cazul sensibilizării la gluten, o dietă fără gluten.

Dieta este selectată în trei etape:

 1. Eliminarea strictă. Identificarea alergenilor cauzali;
 2. Excludeți toți declanșatorii din dietă;
 3. Extinderea dietei pentru perioada de remisiune.

Trebuie să se înregistreze tipul de hrană, volumul și reacția organismului. Acest lucru este necesar pentru a facilita procesul de determinare a produselor declanșatoare. Este deosebit de important să se păstreze un astfel de notebook pentru copiii din primul an de viață în timpul perioadei de hrană complementară.

Tabel de alergenicitate a produselor de la Uniunea Pediatrilor

Se acceptă alocarea condiționată a produselor care sunt agresive în ceea ce privește alergia, alergenitatea moderată și hipoalergenic. Tabelul de alergenicitate a produselor poate varia în diferite surse, dar numai ușor.

Tabel permise și interzise în produsele alergie de Uniunea pediatri Rusia (partea 1) Tabelul produselor permise și interzise în alergie de Uniunea pediatri Rusia (partea 2)

Reactivitatea încrucișată a unor produse

Este foarte important să ne amintim despre reacțiile încrucișate. Această problemă este relevantă în special în perioada de exacerbare a polinozelor.

Tabel: Unii alergeni cruzi

Nutriție alimentară după vârstă

În funcție de vârstă, acestea produc dermatită atopică:

 • nou-născuți (0-2 ani);
 • copii (2-12 ani);
 • adolescenți și adulți (> 12 ani).

Conținutul hipoalergenic pentru fiecare dintre aceste categorii de vârstă are propriile sale și, prin urmare, este logic să se ia în considerare fiecare separat.

Dieta pentru adulți și adolescenți

Debutul dermatitei atopice după vârsta de 12-15 ani nu este un caz "canonic". Cel mai adesea sunt cazuri în care boala se manifesta in copilarie sau din copilarie, iar apoi au urmat o lungă perioadă de remisie, apoi, sub influența diferiților factori, boala a intensificat din nou.

Oricum, dieta pentru dermatita atopica la adulti este necesara. În absența hipersensibilității la un anumit produs sau grup de produse, se prescrie o dietă nespecifică, de exemplu, regimul Ado, inițial dezvoltat pentru copii, dar destul de aplicabil la adulți.

În cazul unui curs non-sever al bolii, tolerabilitate bună și absența polisensibilizării, puteți crea un meniu destul de divers pentru săptămână. În general, dieta arată astfel:

Dieta pentru dermatita atopica la adolescenti este exact aceeasi. Dieta ar trebui să fie reglementată în funcție de sex, vârsta unei persoane, înălțimea și greutatea acesteia, nivelul stresului fizic și mental, prezența hipersensibilității la orice produs sau a intoleranței sale.

Este necesar să se excludă din regimul alimentar:

 • alcool;
 • alimente din restaurantele de fast-food;
 • carne afumată, murături, murături;
 • băuturi energizante, tonice, băuturi carbogazoase;
 • prea gros, alimente prajite.

Se recomandă renunțarea la fumat, reducerea stresului, observarea somnului și a odihnei, menținerea curățeniei în apartament.

Dieta pentru femeile însărcinate și care alăptează

Dermatita atopica la femeile gravide este o problema destul de serioasa. Boala aduce o mulțime de disconfort, nu toate medicamentele pot fi folosite în timpul sarcinii, simptomele sunt agravate de componenta psihologică.

Un exemplu de meniu al unei femei însărcinate pentru această zi poate arăta astfel:

 • Micul dejun. Terci din apă cu fructe proaspete, cum ar fi afine (cu excepția căpșunilor și căpșunilor), miere (în absența polinozelor), ceai;
 • Al doilea mic dejun Banana, un pahar de chefir;
 • Masa de prânz. Salată proaspătă de varză cu ulei de măsline, supă de legume, carne de vită fiartă, orez, ceai;
 • Timp de ceai Apple, iaurt natural;
 • Cina. Carne de vită, legume aburite, trandafiri sălbatici;
 • Cina secundă Chefir.

În timpul alăptării

Dieta mamei pentru dermatita atopică la sugari este obligatorie și aproximativ similară cu cea oferită femeilor însărcinate.

Diferența este că este necesar să se ia în considerare prezența alergiei la un anumit produs la un copil și să se ajusteze dieta în acest sens.

 1. Este necesar să se excludă toate produsele extrem de alergene, indiferent de modul în care sunt purtate de femei și copii.
 2. Minimizați utilizarea alimentelor cu o alergenică medie.

dermatita atopică Dieta Mamele care alăptează înseamnă utilizarea obligatorie a suplimentelor de vitamine si minerale, produse probiotice de activitate (de exemplu, produs de iaurt Bifilife).

În cazul în care diagnosticul de dermatită atopică se face femeii care alăptează și, prin urmare, nu poate oferi o alimentație bună copilului datorită numărului mare de restricții în alimentație, se recomandă transferarea copilului de la HB la hrană artificială sau mixtă.

Dieta pentru copii

În cazul în care se întâlnește o dermatită atopică la nou-născut sau copil, principala cale de a corecta boala este de a limita dieta mamei. În cazul în care este imposibil sau ineficient, se recomandă trecerea la hrănirea cu amestecuri de lapte artificial.

Dieta pentru dermatita atopică la sugari implică două puncte:

 • alegerea corectă a formulei pentru sugari;
 • introducerea corectă a alimentelor complementare.

În prima etapă a terapiei (când dieta este selectată în timpul exacerbării) este necesară utilizarea unor amestecuri terapeutice specializate:

 • Alfaro;
 • Nutrilak Peptide SCT;
 • Nutrilona Pepti TSC;
 • Pregestimila;
 • Nutramigena;
 • Frisopepa;
 • Frisopep AU;
 • Nutrilaka Soy;
 • Nutrilona Soy;
 • Frisosoi;
 • Humans SL;
 • Enfamila Soy.

În a doua etapă, la extinderea dietei este acceptabil să se utilizeze un amestec pe bază de proteine ​​parțial hidrolizate:

Recent, amestecurile de produse lactate cu adaos de pro- și prebiotice au fost utilizate în mod activ:

 • Baby GA;
 • Nutrilon GA 1 și 2;
 • Nutrilona Comfort 1 și 2;
 • Oameni HA 2;
 • NANA HA 2 (îmbogățit cu bifidobacterii);
 • Nutramigen LGG (îmbogățit cu lactobacili).

Video util de la Uniunea pediatrilor din Rusia

Regulile pentru introducerea alimentelor complementare pentru copiii cu dermatită atopică sunt următoarele:

 • introducere numai în perioada de remitere;
 • începutul introducerii - 5-6 luni (se dovedește că o introducere ulterioară nu are sens, deoarece nu asigură lipsa alergiilor alimentare);
 • alimentele complementare trebuie să fie mono-componente;
 • produsele nu trebuie să conțină lapte, gluten, zahăr, sare, bulion, conservanți, culori sau arome artificiale;
 • în prezența diareei, cerealele sunt introduse mai întâi; fixarea scaunelor - piureurile vegetale;
 • chiar și produsele hipoalergenice ar trebui să fie selectate în funcție de rezultatele testelor cutanate și analizei sângelui sub supravegherea unui alergist;
 • la șase luni, este necesar să se introducă must de carne - curcan, miel, carne de porc (carne de vită - numai în absența de hipersensibilitate la laptele de vacă);
 • fructele se recomandă să fie introduse numai până la sfârșitul primului an de viață și numai prelucrate termic;
 • introduceți oul și peștele este interzisă.
Tabel: Un set de produse incluse în meniul unei diete nespecifice pentru dermatita atopică

Meniul de probă pentru dermatita atopică pentru copii de la 6 luni la 1 an

În tabelul de mai jos puteți vedea meniul de probă. Acesta poate fi folosit ca bază. Dacă nu există alergie, încercați să adăugați ouă și alimente din ultima coloană a tabelului de produse alimentare (a se vedea mai sus).

Tabel: Opțiunea de hrană pentru copii atopici de la 6 luni la 1 an

Dieta pentru copii de la 1 an la 3 ani

Perioada de expansiune a dietei este un moment foarte important. Este necesar să se reducă efectele antigenice și histaminol-liberale asupra organismului, să se stabilizeze activitatea tractului digestiv și să se obțină remisia completă a bolii.

În acest moment, încep să se trateze "hranirea" oaspeților copilului cu bomboane, dulciuri și alte dulciuri.

Este absolut inacceptabil să conduci un copil la restaurantele de fast-food, să hrănești alimente "de la un adult".

Baza unei diete hipoalergenice la această vârstă este luată de masa de alimentație Pevzner nr. 5, prescrisă pentru patologia sistemului hepatobilar.

 • Produsele alimentare sunt oferite economisind din punct de vedere mecanic și termic.
 • Este inacceptabil să se utilizeze condimente (cu excepția unei cantități mici de sare), o cantitate mare de ulei.

Cu toate acestea, toate felurile de mâncare trebuie să aibă proprietăți organoleptice bune, astfel încât copilul să nu le refuze și să nu încerce să caute un înlocuitor în cookie-uri, dulciuri și alte delicatese similare.

În cazul în care polisensibilizarea nu permite formarea unei diete complete, este prescrisă uneori o nutriție medicală specială, inclusiv folosirea amestecurilor pe bază de proteine ​​hidrolizate sau aminoacizi sub formă de pilule sau sub formă de băutură. Este permisă utilizarea dietelor rotative, pe baza unor produse portabile în mod condiționat.

Dieta aproximativă a copilului poate fi după cum urmează:

 • Micul dejun. Caserola de branzeturi cu gem de mere, ceai;
 • Al doilea mic dejun Peară, iaurt natural;
 • Masa de prânz. Salată de salată, supă pe bulion de vită secundară, ficat coaptă, cartofi piure, fructe uscate;
 • Timp de ceai Kefir, cookie-uri slabe;
 • Cina. Miez de bile, orez, mere, ceai;
 • Cina secundă Ryazhenka, turtă dulce.

O altă opțiune de alimentare:

Tabel: Dieta pentru un copil cu dermatită atopică

Rețete pentru dermatita atopică

Nu este atât de ușor să găsiți o rețetă care să nu includă produse alergice.

 1. Retetele pentru persoanele care sufera de dermatita atopica nu ar trebui sa includa alimentele extrem de alergene ca fiind "esentiale".
 2. Se recomandă să se minimizeze utilizarea alimentelor cu alergenicitate medie.
 3. Este de remarcat faptul că multe alergene sunt termolabile și își pierd "agresivitatea" în timpul tratamentului termic. Acest lucru este valabil mai ales pentru legume.
 4. Legumele crude și fructele sunt curățate de piele.
 5. Cerealele înainte de gătire sunt înmuiate și spălate de mai multe ori.

Ce poate fi pregătit pentru o persoană care suferă de dermatită atopică?

Dispune de porii de gătit

Cea mai bună opțiune pentru micul dejun este terciul de ovăz.

 • Este necesar să-l gătiți în apă (sau bulion de carne), fără a utiliza cantități mari de sare și zahăr.
 • Untul poate fi adăugat în porridge (dacă nu există alergie la lapte).
 • În ovăz, puteți adăuga fructe uscate sau fructe proaspete portabile, miere (în absența polinozelor).
 • Nucile ca aditiv nu vor funcționa.

Pentru a forma o masă completă, trebuie să gătiți supa. Pentru persoanele care suferă de alergii, supele de legume sunt preferabile sau pe bulionul secundar.

Foto: bulion secundar

Supă de gătit:

 1. Carnea este înmuiată în apă rece timp de 1 oră.
 2. Se fierbe în apă clocotită 30 min. Broth merge de 1-2 ori.
 3. Apa rece este turnata, carnea este gatita in ea, si mai tarziu supa.

Reteta pentru supa de iepure si legume

 • carne de iepure (80 g);
 • broccoli (70 g);
 • dovlecei (60 g);
 • berea de orez pentru copii.

Se fierbe iepurele în cantitate suficientă de apă până se fierbe, se adaugă broccoli și dovleceii decojiți, se fierbe încă 15 minute. Prăjiți componentele obținute într-un amestecător, în bulionul rămas dizolvați oala de orez. Se amestecă piurețul rezultat, puțină sare.

Supă de lapte

Potrivit pentru copii mici:

 • cartofi (40 g);
 • conopidă (50 g);
 • dovleac (50 g);
 • squash (50 g).

Se fierbe cartofi și varză, și dovleac și squash - pripotit. Blender amestecă legumele până la consistența lină. Pregătiți un amestec hipoalergenic de lapte. Se amestecă ambele componente, se adaugă bulion de legume, puțină sare. Aduceți la fiert, răcoroasă.

Preparate din carne

Pentru cină, puteți găti un curcan. Va fi necesar:

 • carne de curcan (400 g);
 • dovlecei (150 g);
 • făină de orez (2 linguri).

Se taie curcanul și dovlecelul într-o mașină de tocat carne, se adaugă făină, se sare puțin, se amestecă. Umplutura rezultată a fost înfrântă, formând patatele.

Puteți găti într-un cazan dublu (aproximativ 50 de minute), sau într-o cratiță - frotiu fundul cu ulei de măsline, se toarnă 1 lingura. apă, se fierbe (aproximativ 40 de minute).

Carne de vită

 • carne de vită,
 • pâine albă (dacă este permisă),
 • sare la gust

Pentru a găti burgeri de carne de vită, trebuie să spălați foarte mult carnea, curățați-o de grăsime, tendoane și cartilaje. Grind într-un măcinător de carne, adăugați sare.

Dacă nu există alergii la grâu și gluten, puteți adăuga apă îmbibată în apă și pâine albă presată la carnea tocată (numai după consultarea unui medic!). Se taie bucățele, gătește într-un cazan dublu sau cuptor timp de cel puțin o oră.

Astfel, dermatita atopică este o boală gravă care necesită o atenție deosebită nu numai tratamentului, ci și măsurilor preventive. Dieta pentru dermatita atopica este cel mai important stadiu al terapiei.

Restricțiile prescrise trebuie să fie respectate cu strictețe, deoarece altfel (chiar și în absența alergiilor alimentare) apar complicații grave, provocând un disconfort apreciabil. Este foarte important să se completeze terapia dieta cu ajutorul complexelor vitamin-minerale, pro- și prebiotice și, dacă este necesar, alimentația medicală.

Dieta hipoalergenică pentru dermatita atopică

Dermatita atopica este o boala destul de comuna a pielii de natura alergica. Cel mai adesea diagnosticat la pacienții care prezintă o predispoziție genetică la bolile atopice (rinită alergică, astm, polinoză). Mâncărimea netolerabilă, hiperemia și pielea uscată sunt principalele simptome ale bolii. Care ar trebui să fie dieta pentru dermatita atopică?

Conținutul

Dermatita atopică (eczematoidă, eczemă constituțională, pruritul lui Bénier, neurodermatită difuză Broca) este o patologie cutanată cronică determinată genetic, care este însoțită de mâncărime grave, erupții cutanate și creșterea IgE și hipersensibilitate la stimulii alergici și non-alergeni. Boala este diagnosticată la pacienți de diferite categorii de vârstă. Cel mai adesea, simptomele apar în perioada toamnă-iarnă. In vara, toti pacientii au sustinut remisie, permitand pacientilor sa conduca un stil de viata cu drepturi depline.

Semnele principale ale neurodermotitei difuze sunt pielea uscată și mâncărime.

Dieta pentru dermatita atopica joaca un rol cheie in practica terapeutica si recreativa a acestei patologii. Principalele obiective ale terapiei prin dietă:

 1. Împiedicați expunerea la alergeni alimentari pe corp.
 2. Asigurați-vă fluxul biocompound-urilor care activează procesele de epitelizare și restaurare a pielii.

Cel mai adesea, boala este diagnosticată la copii atunci când sistemul imunitar și cel nervos sunt încă slab formate.

Instrucțiuni generale privind dieta

Pentru a obține rezultatul terapeutic maxim, pacienții cu dermatită atopică trebuie să respecte următoarele recomandări:

 • reduce cantitatea de sare și de zahăr;
 • eliminați alcoolul și alergenii alimentari din dietă;
 • consuma suficiente vitamine, micro- și macronutrienți;
 • nu mancati prea mult, pastrati-va la o dieta fractioasa (mancati de cinci sau sase ori pe zi, dar putin putin cate putin);
 • să respecte cu strictețe recomandările unui specialist;
 • bea cel puțin 2-3 litri de lichid pe zi.

Sfat! Dacă alimentația alimentară pentru dermatita atopică este ineficientă, atunci este mai bine să solicitați ajutor calificat de la un specialist cu experiență într-un spital.

Alimente interzise pentru dermatita atopică

Ce puteți mânca cu dermatită atopică? Este posibil sa mancati smantana cu dermatita atopica? Aceste și alte întrebări sunt de interes pentru mulți oameni. Mai jos este un tabel cu alimente interzise și permise pentru dermatita atopică.

Utilizați cu prudență

Bran de pâine

Carne și produse din carne

Organe (creier, ficat, plămâni, rinichi, limbă, uger etc.)

Carne de porc cu conținut scăzut de grăsime în fiert și toc

Nu sunt clase ascuțite de brânză

Iaurturi de fructe

Brânză condimentată condimentată

Ardei (roșu, verde)

Coacăz negru și roșu

Green Variety Apple

Citrice și fructe tropicale

Fructe uscate (smochine, date, caise uscate)

Ulei de floarea-soarelui, floarea-soarelui sau de porumb

Primul loc printre alergeni, provocând dezvoltarea de alimente eczematoide, ocupa

NOTĂ! Produsele hipoalergenice și o dietă echilibrată vor îmbunătăți starea pielii, vor face mai moale și mai elastice.

Eliminarea dietei

Aceasta este o dietă foarte strictă, limitând recepția produselor preferate. Prezenta dieta cu dermatita atopica vizeaza identificarea alergenilor. Trebuie remarcat faptul că o astfel de dietă poate declanșa dezvoltarea microelementozei, hipo și avitaminoza.

În primele trei zile, pacientul consumă numai apă minerală necarbonată cu frișcă proaspătă. Apoi, în fiecare zi ulterioară, un nou produs este introdus în regimul alimentar. Mai întâi, adăugați un singur produs lactat, monitorizați răspunsul corpului în timpul zilei. Mai mult, conform unei scheme similare, alte elemente de origine animală și vegetală sunt introduse treptat. Atunci când apar pe piele alergii alergice, produsul este exclus din dietă.

Dieta alergică

Experții recomandă utilizarea unei diete hipoalergice pentru dermatita atopică numai cu un diagnostic precis stabilit. Etiologia eczemelor constituționale la copii este cel mai frecvent asociată cu iritante alimentare. Legumele, gălbenușul pentru copii sunt cele mai alergenice produse.

Notă. La pacienții adulți, patologia se dezvoltă cel mai adesea pe fondul efectelor combinate ale alergenilor nutriționali și prin inhalare. Principalii provocatori pentru dezvoltarea alergiilor sunt nucile și produsele carotene.

Nucile sunt considerate alergeni puternici.

Selectarea meniului este individuală. Niciunul dintre nutriționiști nu va putea să precizeze o listă completă a alimentelor permise sau interzise. În procesul de formare a meniului principal al alimentelor pentru dermatita atopică la adulți, este necesar să se țină seama de specificul "alergiei alimentare cruce".

Este important! Pentru a ajusta dieta, pacientul trebuie să efectueze examinări regulate ale funcționării sistemului digestiv, deoarece majoritatea produselor sunt pseudoalergeni, care își manifestă acțiunea pe fundalul întreruperii mucoasei intestinale.

Dietă rotativă

Aceasta va ajuta la detectarea alergiilor la anumite produse. Ritualul dieta pentru dermatita atopica este deosebit de popular in pediatrie. Acesta prevede utilizarea simultană a unei varietăți de produse. Unii oameni de știință susțin că mâncarea monotipică crește de mai multe ori riscul de alergii. Adică, cu cât pacientul mănâncă mai mult aceleași produse, cu atât este mai probabil ca reacția la aceste componente să fie.

Nutriție în timpul sarcinii și alăptării

Dacă mama insarcinată are o predispoziție genetică la boli alergice, atunci ea ar trebui să aibă grijă de o dietă specială. Produsele lactate ar trebui să fie prezente în dieta ei. Ei normalizează procesele metabolice din intestine, întăresc sistemul imunitar, îmbunătățesc digestia. Pacienții se întreabă adesea dacă smântână poate fi consumată în timpul dermatitei atopice. În acest caz, nutriționiștii recomandă chiar consumul acestui produs pentru alimente, dar în cantități limitate. Oriunde trebuie să știți un sentiment de proporție.

Din carne preferă carne de vită sau iepure. Din uleiurile vegetale este mai bine să folosiți porumb, măsline sau rapiță. Picioarele sunt gătite în bulion de legume, apă sau lapte degresat.

O cantitate suficientă de apă pură reduce manifestările dermatitei atopice.

Nutriționiștii recomandă mamele viitoare să mănânce alimente gătite sau cele care sunt aburite. Astfel, se îmbunătățește procesul de hidroliză și asimilare a alimentelor în intestin. Femeile gravide ar trebui, de asemenea, să fie excluse în contact cu substanțele chimice de uz casnic.

Pentru a preveni dezvoltarea dermatitei atopice, produsele vegetale care conțin o mulțime de caroten (roșii, dovleac, morcovi, sfecla, ardei etc.) sunt excluse din dietă.

Amintiți-vă. Dacă un copil alăptat are scaune libere, legumele și fructele sunt tratate termic. În timpul alăptării, este bine ca mamele să uite de folosirea antiperspiranților și a parfumurilor.

Dieta pentru copii

Recent, medicii s-au confruntat din ce în ce mai mult cu eczemele constituționale la copii. Prin urmare, problema cu privire la ceea ce puteți mânca cu dermatită atopică este deosebit de relevantă.

La sugari, cel mai adesea, focarele de dermatită atopică sunt localizate pe faltele membrelor și pe față.

Dermatita la copiii de un an se manifestă sub formă de diateză. Introducerea de noi produse în dieta unui astfel de copil ar trebui să fie cu precauție extremă, deoarece există o probabilitate mare de alergii. Medicii recomandă adăugarea la alimentația bebelușului a unui singur produs nou pe săptămână. Prikorm trebuie administrat în mijlocul sau la sfârșitul alimentării principale. Atunci când se găsește o erupție sau alte manifestări, elementul nou introdus este exclus din dietă.

Uneori, o exacerbare a bolii apare atunci când proteina din laptele de vacă intră în corpul copilului și apoi este înlocuită cu analogi de soia.

Ca o ofertă complementară ofertei unui copil de un an:

 • piure de legume din varză, cartofi îmbibați;
 • sucuri și piure de fructe;
 • kefir, brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi;
 • fulgi de ovăz și hrișcă din bulion de fructe sau legume;
 • de două ori carne de carne de iepure sau carne de vită.

Sfat! La diagnosticarea dermatitei atopice la copii, cel mai bine este înlocuirea alimentelor standard cu alimente pentru copii specializate, care sunt concepute pentru o anumită vârstă.

Un pacient cu o predispoziție genetică la boli atopice este medicamentul prescris numai din motive clare și rezonabile.

Opțiunile meniului de dietă pentru adulții cu dermatită atopică

Având în vedere toate recomandările experților, puteți face o dietă aproximativă pentru pacienții diagnosticați cu Broca neurodermatită difuză.

 • Micul dejun. Frunze de ovăz zgărcită, fierte în apă, ceai verde.
 • Masa de prânz. Supă de legume, terci de orez cu paiete aburite, ceai puternic.
 • Cina. Legume, ceai de var sau de menta.
 • Micul dejun. O felie de pâine neagră uscată, verdeață cu brânză, ceai.
 • Masa de prânz. Supă de legume, terci de hrișcă cu ficat, salată de morcov-varză, jeleu.
 • Cina. Pete de pește, legume fierte, ceai din plante.
 • Micul dejun. Terci de orez. Compot.
 • Masa de prânz. Supă de orz, cartofi piure, chifteluțe cu aburi, ceai.
 • Cina. Budinca de brânză de ceai, ceai.
 • Micul dejun. Vermicelli, gătit în lapte, ceai.
 • Masa de prânz. Dieta borsch, vinaigrette, chifteluțe, compot.
 • Cina. Cartofi fierți, jeleu.

Pre-spălarea vă permite să îndepărtați amidonul din cartofi

Meniul de dietă pentru dermatita atopică la adulți poate fi destul de versatil și util. În procesul de pregătire ar trebui să se consulte cu un alergolog.

Notă. Ocazional, apare o reacție la produse care, în principiu, nu sunt alergeni. În acest caz, este necesar să se elimine alergia încrucișată. De exemplu, dacă un pacient are hipersensibilitate la agenți antibacterieni, poate apărea o reacție negativă în contextul utilizării cărnii sau a altor produse la care au fost adăugate medicamente similare pentru a crește durata de păstrare.

Observarea unei diete bine stabilită vă va ajuta în tratamentul neurodermotitelor difuze ale lui Brock

Recomandarea! Atunci când alegeți o dietă pentru dermatita atopică la adulți, trebuie acordată o atenție deosebită calității apei. Este cunoscut faptul că există multă clor și alți aditivi purificatori în apa de conducte care pot provoca alergii. Prin urmare, cu neurodermatita difuză, este mai bine să beți apă îmbuteliată.

concluzie

Înainte de a aplica această sau o dietă, trebuie să consultați un nutriționist experimentat. Pentru a îmbunătăți starea pacientului, experții recomandă folosirea probioticelor, care optimizează compoziția microbiană a intestinului.

O Altă Publicație Despre Alergii

Primul ajutor pentru urticarie: ușurează rapid mâncărime și manifestări periculoase

Urticaria sau urticaria sunt considerate în dermatologie ca fiind una dintre cele mai frecvente boli. Principalul simptom distinctiv - blistere mari, roz luminoase, care se ridică deasupra suprafeței pielii, asemănătoare cu arsurile de urzică.


Pastile pentru herpes Valtrex: instrucțiuni de utilizare, prețuri și recenzii ale medicamentului

Valtrex - comprimate de diferite tipuri de herpes, care includ substanța activă valaciclovir. Acesta este un instrument extrem de eficient care se utilizează în dezvoltarea infecției cu virus herpes la adulți și copii cauzate de tipurile HSV 1-2, precum și de virusul Varicella-Zoster.


Transfuzia de sânge de la venă la fesă

Tratamentul cu sânge propriu este o metodă comună utilizată în mod activ în terapie, oncologie, hematologie și cosmetologie. Cel mai frecvent utilizat autohemoterapie clasică.