Papilomavirus uman

Papilomavirusul uman (HPV) este o infecție umană foarte specifică din familia Papovaviridea, care are capacitatea de a infecta și transforma celulele epiteliale. Mai mult de o sută de tipuri de HPV au fost identificate, dintre care 35 infectează tractul urogenital al unei persoane, provocând deteriorarea epiteliului integrat al pielii și membranelor mucoase ale organelor genitale.

Operatorul de papilomavirus este fiecare șase persoană - acest lucru este indicat în datele OMS. Infecția provocată de virusul papilomavirus este o negi (condilom) și aparține grupului bolilor infecțioase virale, care se caracterizează prin apariția tumorilor papillomatoase pe piele și pe mucoasă. HPV este caracterizat de forma sa cronică cu recidive constante.

motive

De ce se dezvoltă papilomavirusul uman și ce este? Agentul cauzal este un virus care infectează stratul superior al pielii și membranelor mucoase ale organelor genitale. Transmiterea acestor virusuri este posibilă numai de la persoană la persoană, infecția apare la contactul cu pielea sau cu membranele mucoase ale unei persoane bolnave.

Infecția cu papilomavirus uman poate să apară:

 1. Cu contact sexual. Potrivit Asociației Medicale Internaționale, papilomavirusul este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală, ceea ce reprezintă mai mult de 60% din cazuri.
 2. La naștere. Infecția poate fi transmisă la naștere de la mamă la nou-născut, care este apoi plină de infecție cu HPV sau cu boala papilomatoză laringiană.
 3. Cu autoinoculare. Poate apărea autoinfecția atunci când regulile de igienă de bază nu sunt respectate: îndepărtarea părului sau rasul.
 4. Căi interne. Papilomavirusul uman este caracterizat de o supraviețuire crescută și poate fi menținută mult timp într-un mediu cald și umed din locuri publice, cum ar fi toalete, băi, săli de sport și bazine de înot. Infecția are loc prin diferite leziuni ale pielii direct la contact, folosind obiecte de igienă personală sau în locuri publice.

Diferite tipuri de HPV cauzează sau participă la dezvoltare:

 • displazie cervicală (62%);
 • cancerul de col uterin preinvaziv și invaziv (38%);
 • tractul genital verucilor genitale, tractul urinar (51%);
 • 10% dintre femeile sănătoase din punct de vedere clinic sunt purtători ai HPV;
 • 85% dintre pacienții cu veruci genitale tipice ale organelor genitale externe au prezentat în timpul examinării foci suplimentare de infecție cu HPV ale vaginului și colului uterin în forme severe și mai puțin pronunțate.

Aceste date ne permit să luăm în considerare pacienții cu infecții cu papilomavirus al tractului reproducător ca grup de risc înalt pentru dezvoltarea carcinomului intraepitelial cervical.

clasificare

Se aplică următoarea clasificare:

 1. HPV, manifestarea cărora sunt diferite tipuri de negi (HPV 1-5):
 2. Negi plantari (arată ca un calus), acestea sunt 1-4 tipuri de HPV;
 3. Negii plat sunt 3, 10, 28, 49 tipurile HPV;
 4. Verucile uzuale sunt cel de-al 27-lea tip de HPV.
 5. HPV care afectează vulva, vaginul, organele genitale, colul uterin și căile respiratorii sunt 6, 11, 13, 16, 18, 31, 33, 35 tipuri HPV.
 6. HPV, a căror leziune sub formă de erupții cutanate este asociată cu starea bolii precanceroase (risc oncogen ridicat HPV), acestea sunt HPV 39 și alte tipuri.

După cum puteți vedea, aceste tumori benigne se pot forma pe orice parte a corpului:

 • gâtul;
 • fata;
 • sub piept;
 • în armpă;
 • pe organele genitale;
 • pe membranele mucoase ale organelor interne, ale cavităților orale și nazale.

Nevoia de tratare a papilomavirusului uman se datorează faptului următor. Tulpina este un parazit intracelular care nu este capabil de reproducere independentă. Pentru aceste scopuri, el folosește celulele corpului uman. Virusul poate parasitic pentru o lungă perioadă de timp, introducându-și propriul ADN în cromozomi umani. Activitatea sa vizibilă este observată pe fondul imunității reduse.

Perioada de incubare

Perioada de incubație este lungă: de la o jumătate de lună la câțiva ani. Pentru infecția cu papilomavirus se caracterizează printr-un curs ascuns (latent). O persoană poate fi simultan infectată cu mai multe tipuri de papilomavirusuri. Sub influența diferiților factori, virusul este activat, reproducerea acestuia este sporită, iar boala intră într-o etapă a manifestărilor clinice.

În majoritatea cazurilor (până la 90%), auto-vindecarea are loc în decurs de 6-12 luni, în alte cazuri se observă un curs recurent cronic pe termen lung cu un posibil proces malign (în funcție de tipul de virus).

Simptome de papilomavirus uman

Imunitatea umană este suficient de puternică pentru a depăși virusul într-un stadiu incipient al dezvoltării acestuia. În majoritatea cazurilor, boala nu se dezvoltă. Cu toate acestea, după o perioadă de timp, după câteva luni, ani sau chiar decenii, oamenii pot prezenta unele simptome de infecție cu papilomavirus uman.

Există mai multe grupuri de boli cel mai frecvent cauzate de HPV:

 1. Negii sunt rotunzi, mai rigide decât creșterile corpului cu un diametru de la 2 mm la 1 cm. Limitele negilor sunt foarte clar definite, există niște negi care au formă neregulată. Sunt dure la atingere și pot avea culori diferite. Cel mai adesea se formează pe locurile unde pielea este cel mai afectată: pe mâini, genunchi sau coate.
 2. Negi plantari. Acestea se dezvoltă atunci când sunt infectate cu virusuri de tip 1 și 2 în acele locuri unde pantofii sunt frecați sau presați pe picioare. Pielea de la locul neregulat devine mai groasă, negi nu are limite clare.
 3. Negi genitale sunt niște negi care apar, de regulă, pe membranele mucoase și pe pielea organelor genitale: capul penisului și pielea preputului la bărbați, pielea labiilor la femei. Ele pot apărea, de asemenea, în vezică, uretra, cervix, vagin, pe pielea din jurul anusului, în gură. În exterior, aceste veruci genitale arată ca mici formații convexe, marginile lor sunt neuniforme (arătând ca și conopida). Această boală este cauzată de tipurile de papilomavirus uman 6 și 11.
 4. Papuloză bovenoidă. Negările mici, plane (asemănătoare unor negi plat) apar în jurul organelor genitale. Cel mai adesea se dezvoltă la bărbați, în schimbarea partenerilor sexuali în continuă schimbare. Chemat de tipurile - 16, 18, 31, 33, 42, 48, 51, 54.

Orice infecție virală care se află în corpul uman (și HPV se referă în mod specific la acestea) este activată numai cu o scădere a imunității.

Human papillomavirus: fotografie

Pentru a afla cum arată papilomavirusul uman în diferite manifestări, am pregătit o selecție cu o fotografie.

Simptomele papilomavirusului uman la femei

Infecția poate apărea într-o formă latentă și poate provoca dezvoltarea de papilomii genitali. Verucile genitale apar în special la femeile cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani.

Riscul principal de a dezvolta o boală cauzată de tipurile 16 și 18 este dezvoltarea cancerului de col uterin. Cancerul de col uterin reduce speranța de viață cu o medie de 26 de ani. Din punct de vedere al dezvoltării cancerului, doar virusul care a fost în organism timp de mai mult de un an devine periculos.

Din păcate, aceste boli la femei sunt adesea asimptomatice până la ultimele etape, în care eficacitatea tratamentului este redusă semnificativ.

Simptomele papilomavirusului uman la bărbați

Pentru bărbați, papilomavirusul uman este mai puțin periculos decât pentru femei. Cel mai adesea aceștia sunt purtători pasivi. Probabilitatea de a dezvolta cancer este mult mai mică.

HPV la bărbați poate provoca verucilor genitale pe preput, penis gland sau frenul. Această educație trebuie eliminată de urgență, deoarece interferează nu numai cu respectarea igienei personale, ci și cu activitatea sexuală.

profilaxie

Vom enumera principalele direcții de prevenire a infecției cu papilomavirus uman la om:

 • măsuri de igienă personală în locuri publice;
 • un stil de viață sănătos care susține imunitatea la un nivel înalt;
 • modul corect de lucru și odihnă;
 • cultură fizică moderată;
 • luând vitamine, fructe, sucuri;
 • doar un partener sexual (în mod ideal);
 • utilizarea prezervativului în timpul actului sexual.

În prezent există vaccinuri împotriva papilomavirusului uman: Gardasil și Cervarix. Vaccinul Gardasil este eficient împotriva tipurilor HPV 6, 11, 16 și 18 (protejează împotriva cancerului de col uterin și a verucilor genitale), iar vaccinul Cervarix este eficient împotriva tipurilor HPV 16 și 18 (protejează împotriva cancerului de col uterin, dar nu și a condilomului).

Tratamentul de papilomavirus uman

În prezent, nu există nici un medicament antiviral care ar determina dispariția papilomavirusului uman din organism.

Interferonii diferiți (referon, cicloferon și alții) și interferonogeni (poludan, prodigiosan și alții) pot reduce verucile deja existente, dar nu reduc frecvența formării de noi. Prin urmare, principala metodă de tratare a papilomavirusului uman rămâne eliminarea negilor prin metode chimice sau chirurgicale.

Iată principalele metode pentru eliminarea țesutului papilloma:

 1. Radiosurgical. Electrodul cu unde radio distruge tumora, coagulează vasele. Apoi este necesar un dressing antiseptic.
 2. Laser. Formă fără contact și fără vase. În locul papilomului îndepărtat rămâne o crustă sub care se vindecă. Contra - riscul de recurență, costul ridicat, necesitatea de a mătura cicatricile rămase.
 3. Electrocoagulare. În ceea ce privește eficiența, rezultatele și prețurile, metoda este similară celor două metode anterioare.
 4. Chirurgicale. Aceasta este o operație sub anestezie locală.

Înainte de începerea tratamentului, adresați-vă medicului dumneavoastră:

 1. Ce tratamente sunt disponibile în clinica unde vă aflați în tratament?
 2. Cât costă fiecare tratament și care sunt posibilele complicații?
 3. Operația va fi dureroasă?

Trebuie subliniat faptul că eliminarea papiloamelor nu trebuie considerată un tratament complet pentru infecția cu papilomavirus uman, deoarece în acest caz o persoană nu încetează să mai fie un purtător de virus, adică în câțiva ani polipii papilari ar putea să apară din nou. De aceea, pentru a împiedica medicii să recomande efectuarea recuperării întregului organism.

cryocautery

Criocoagularea (cauterizarea cu azot lichid) este un tratament rapid și eficient pentru condiloamele genitale. Procedura poate fi ușor dureroasă și neplăcută, dar acest lucru rar îngrijorează pacienții.

Criocoagularea condiloamelor se efectuează în mai multe ședințe timp de câteva săptămâni. Eliminarea completă a condiloamelor apare la 75-80% dintre pacienții care au suferit toate procedurile.

Recomandări către pacienți

Nu trebuie să încercați să diagnosticați și să tratați singur virusul papilomului uman.

 1. În primul rând, trebuie să alegeți metoda potrivită.
 2. În al doilea rând, există întotdeauna riscul de confundare a unei veruci genitale cu o tumoare malignă.

Este mai bine să nu ristiți și să vă încredințați sănătății profesioniștilor - acest lucru vă va asigura o viață sexuală lungă și fericită. Viața sexuală în timpul tratamentului cu papilomavirus este terminată până la recuperarea completă. Examinarea necesară și, dacă este necesar, partenerul de tratament.

Papilomavirus uman la femei și bărbați - cauze, simptome și tratament

Una dintre cele mai comune și periculoase infecții cu transmitere sexuală este papilomavirusul uman sau HPV: poate provoca negii, diverse boli și cancerul organelor genitale. Această infecție este transmisă în moduri diferite, are multe tipuri și amenință toți oamenii activi sexual. Cum să vă protejați pe dumneavoastră și pe cei dragi de infecție, ce să faceți atunci când un virus este detectat și cum să tratați papilele - încercați să-l dați afară.

Ce este papilomavirusul uman

Papilomavirusul uman este un grup uriaș de viruși, care include 27 de specii și aproximativ 500 de tulpini (tipuri). Cele mai multe dintre ele nu implică patologii în corpul uman, sunt neobservate, fără complicații, dar unele specii sunt potențial periculoase. Acestea pot provoca diverse boli, inclusiv oncologie, tulburări de reproducere, HIV.

Ce este periculos

Papilomavirusurile există de foarte mult timp. Problema tratamentului profund al bolii nu a fost acordată atenției până când nu sa dovedit că HPV prelungit la femei provoacă dezvoltarea cancerului de col uterin. Acum aceasta este cea mai frecventă complicație, în alte cazuri există negi, slăbirea sistemului imunitar, tumorile maligne - cancerul vulvei, penisul, trecerea anală. Papilomavirusul uman nu este numai periculos pentru sistemul reproductiv: poate provoca cancer al leziunilor capului, plămânilor, gâtului și mucoaselor.

Papilomavirus și sarcină

Interacțiunea dintre papilomavirus și sarcină trebuie monitorizată constant de către un medic: boala poate fi transmisă unui copil numai dacă există papilomii în vagin și contactul intrauterin nu reprezintă o amenințare. În acest caz, copilul va primi fie infecție a organelor genitale, fie a sistemului respirator. Dacă o femeie este infectată cu unul dintre virusurile periculoase de tip 16 sau 18, care provoacă cancer de col uterin, se recomandă o secțiune cezariană; eliminarea papiloamelor în timpul sarcinii este imposibilă.

Simptomele HPV

În multe cazuri, papilomul viral este asimptomatic, nu se manifestă în afara și trece pe cont propriu după ceva timp. Severitatea depinde de tipul de virus, caracteristicile acestuia. Oamenii descoperă o problemă atunci când papilomii apar pe corp - niște negi conici, care sunt considerate de obicei simptome ale HPV. Aproape întotdeauna, atunci când un organism este infectat, este posibil să se observe o scădere a imunității, o scădere a funcțiilor protectoare ale corpului și o sensibilitate mai mare la răceli și boli infecțioase.

La femei

HPV la femei se manifestă sub formă de condiloame - structuri corporale mici sau ascuțite în interiorul vaginului, buzele genitale externe. Unul sau mai multe condiloame pot apărea pe diferite părți ale corpului: membre, cap, gât. Acestea sunt în mare parte nedureroase, mici, ducând la un disconfort psihologic și estetic.

La bărbați

La bărbați apar papilome pe tălpile picioarelor, mâinilor, feței și capului. Când este infectat cu un virus periculos, papuloza penisului și a testiculelor este posibilă: este un papilom galben sau roz, ușor subliniat deasupra pielii. Un alt simptom neplăcut al HPV la bărbați este boala lui Bowen: formațiuni asemănătoare plăcii roșii, creșteri pe capul penisului.

Cauzele papiloamelor

Cauza papiloamelor poate fi considerată patogeneza infecției: atunci când pătrunde în organism, virusul este localizat în straturile inferioare ale epiteliului, cel mai ușor mod de a pătrunde în țesuturi vulnerabile, moi, cum ar fi uterul feminin și vaginul. El coexistă cu celulele sau interferează cu ADN-ul și provoacă modificări în organism, în aceste cazuri apare dezvoltarea tumorilor maligne. Negii se obțin direct din activitatea virusului la nivelul intracelular, influența sa asupra pielii din interior.

Tipurile HPV

Condițiile precanceroase pot provoca viruși de grupuri cu risc mediu și ridicat, papilomavirusurile cu oncogene scăzute se declanșează inofensiv, manifestările lor - negii - prezintă rezultate bioptice negative și nu dăunează sănătății. Tipurile de infecții virale variază în funcție de gradul de risc oncogen, iar listele sunt revizuite, completate și modificate periodic. În prezent, tulpinile cele mai periculoase pentru femei includ 16 și 18, se găsesc în 90% din cazurile de cancer de col uterin.

HPV risc oncogen ridicat

HPV riscul oncogen ridicat poate fi detectat atunci când se iau teste după studiul negi. Astfel de virusuri sunt aproape întotdeauna însoțite de niște condiloame genitale. Această categorie include tulpini de infecție ca 16, 18, 31, 33, 39, 45, 50, 59, 61, 62, 64, 68, 70, 73. Acestea pot provoca degenerare în țesuturile în care acestea cad, majoritatea cancerului și alte patologii periculoase.

Cum este transmis HPV

Printre căile de transmitere a HPV, conducătorul sexual conduce cu siguranță, în timp ce penetrarea nu este necesară, este suficient contactul direct al organelor genitale. Acest lucru a făcut ca virusul să fie cea mai frecventă infecție venerică după herpes, în special în țările sărace cu o calitate slabă a vieții. Toți oamenii activi sexual, indiferent de sex și vârstă, pot fi infectați cu papilom. Poate fi prezent de la naștere și apare numai în anumite momente. Ce alte metode este transmiterea HPV prin:

 • Contact direct cu corpul. Virusul poate trăi o perioadă îndelungată în locuri publice după vizitarea bolnavului, fiind activ în special într-un mediu umed adecvat: o baie, o piscină, o sală de gimnastică, o toaletă. În astfel de cazuri, virusul poate fi transmis prin abraziuni, tăieturi sau cu o lovitură directă pe membrana mucoasă.
 • Infecția copilului în timpul nașterii. Atât papuloza pulmonară cât și verucile anogenitale pot apărea.

Perioada de incubare

Mulți oameni trăiesc mult timp cu boala și nu sunt conștienți de prezența ei, în timp ce cu viața sexuală activă ei sunt potențiali comercianți. Perioada de incubație pentru HPV este foarte lungă, motiv pentru care boala este adesea neobservată. Aceasta durează de la 5 luni până la câțiva ani, procedează latent, virușii sunt activate datorită diverșilor factori: scăderea imunității, a bolilor, a stresului sever, după care apare reproducerea și manifestarea lor externă.

diagnosticare

Diagnosticul se efectuează odată cu detectarea negilor pe corp și pentru a determina tipul de virus, folosind diferite metode de examinare. Alegerea acestora depinde de localizarea papiloamelor: formările anogenitale necesită examinarea obligatorie a colului uterin, a celor plantari și a altor tipuri de purtători - examen histologic și teste de sânge. Ce metode de diagnostic pot utiliza medicii?

 1. Examinarea citologică - analiza răzuinței din cervix și canalul uterin.
 2. Colposcopie - un test pentru femeile care utilizează acid acetic: după aplicare este o suprafață mucoasă.
 3. Biopsia - luând un eșantion de piele pentru a identifica celulele maligne. Este utilizat pentru bărbați și femei în prezența HPV înalt.
 4. Determinarea tipului utilizând PCR (reacția în lanț a polimerazei) - se examinează ADN și acizii nucleici.
 5. Examen histologic.
 6. Un test de screening vaginal este un mod precis de detectare a afecțiunilor precanceroase și canceroase la femeile fără simptome vizibile.

analiza

Înainte de efectuarea tratamentului este necesar să nu mai luați medicamente antivirale și antibacteriene. Testele pentru HPV, pentru care se fac frotiuri vaginale și uretrale, sunt efectuate în clinici și laboratoare specializate. Femeile care efectuează teste sunt contraindicate în timpul menstruației și în primele zile după aceasta, bărbații nu pot urina cu două ore înainte de procedură. Rezultatele sunt interpretate de către medici, urologi sau oncologi. Se poate efectua un test pentru detectarea anticorpilor.

Tratamentul papilomavirusului

Întrebarea principală care îngrijorează pacienții este dacă este posibil să se vindece complet și permanent HPV (papilomul)? Din păcate nu. În 90% din cazuri, imunitatea se suprapune pe cont propriu, dar nu există metode eficiente de a elimina aceasta din organism. Tratamentul se reduce la îndepărtarea negi, negi și posibilele consecințe ale bolii - tumori benigne sau maligne, epiteliu deteriorat. Ei folosesc unele medicamente pentru a ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor și să accelereze procesul de reparare a țesuturilor.

Tratamentul la femei

Infecția cu HPV la femei poate fi un precursor al bolilor periculoase, deci trebuie să vizitați în mod regulat ginecologul și să faceți verificări preventive, dacă este necesar. Când se găsește pe corpul negilor, nu este nevoie să încercați să le îndepărtați singur, poate provoca și mai multe consecințe grave. Referindu-se la tratamentul de papilomavirus la femei, se referă la îndepărtarea țesutului afectat, monitorizarea creșterii și dezvoltării verucilor; terapia generală poate fi utilizată în caz de infecție cu HPV oncogenic crescut. Modalități de eliminare a papilomilor:

 • o intervenție chirurgicală;
 • moxibustion chimic;
 • îndepărtarea prin laser (dioxid de carbon, fascicul de neodim);
 • distrugerea concentrației celulelor afectate cu azot lichid;
 • electrocoagulare.

Îndepărtarea verucilor și a verucilor nu înseamnă o vindecare: este doar o măsură temporară care ajută la prevenirea formării de celule maligne, iar femeile au nevoie de aceasta din cauza probabilității mari de cancer de col uterin cu HPV. După intervenția chirurgicală, recidivele sau complicațiile sunt posibile sub formă de deteriorare a zonelor adiacente acelora care au fost îndepărtate. Cu intervenția în timp util, este posibil să se evite nu numai cancerul, ci și operația chirurgicală a uterului fără a afecta sănătatea reproductivă și feminină.

Tratamentul HPV la femeile cu droguri

Tratamentul de papilomavirus cu medicamente are loc doar după prescrierea medicamentelor de către un medic, deoarece toate medicamentele nu îndeplinesc decât o funcție de susținere și nu constituie principalul mijloc de terapie. Tabletele antivirale și medicamentele din grupul imunomodulator sunt utilizate pentru tratamentul HPV la femeile cu medicamente. Cum ajută la combaterea bolii:

 • Antivirale: afectează direct celulele "străine" din organism, cresc producția de anticorpi; pot interfera cu reproducerea sau pot avea un efect stimulativ asupra resurselor naturale ale imunității.
 • Imunomodulator: are capacitatea de a provoca rezistență nespecifică - rezistență și protecție sporită a corpului, regenerarea țesuturilor deteriorate. Există o serie de efecte secundare, trebuie să aplicați măsurat.
 • Rectal și supozitoare vaginale: ajuta la scăderea neregulilor și a verucilor în regiunea anogenitală. Înainte de utilizare, tratați zona cu un dezinfectant special.

Tratamentul tulpinilor 16, 18 la femeile cu droguri

În prezența unui virus cu tipuri oncogenice, intervenția chirurgicală la nivelul cervixului va fi necesară dacă se formează condiloame și curățarea întregului vagin, deoarece nici un medicament nu elimină virusul. Ele pot face ca împrăștierea să încetinească sau să se oprească. Medicamentele antivirale cu acțiune imunostimulatoare sunt folosite pentru a adapta rapid organismul la o stare sănătoasă după intervenție chirurgicală și pentru a preveni recidivele. În tratamentul tulpinilor de 16,18 la femei, medicamentele sunt prescrise pentru a reduce verucile existente înainte de intervenția chirurgicală:

 • interferoni;
 • interferonogeni (Cycloferon, Prodigiosan, Poludan).

preparate injectabile

Pentru a elimina semnele externe, atunci când papiloamele nu sunt oncogene, sunt prescrise injecții. Un medicament bine cunoscut - Allokin-Alpha, este disponibil sub formă de fiole pentru injecție. Poate fi utilizată atât în ​​scopuri terapeutice, cât și profilactice, lipsesc efectele secundare și contraindicațiile. Ajută la scăderea neregulilor fără intervenție chirurgicală și la creșterea semnificativă a perioadei de remisiune.

Îmbunătățiți imunitatea cu HPV

Ce este HPV altul decât papilele, oncologia și displazia uterină? Acestea sunt imunitate redusă, susceptibilitatea la toate infecțiile sezoniere și o perioadă dificilă de recuperare. Creșterea artificială și naturală a imunității este, de asemenea, importantă pentru a da puterea corpului și capacitatea de a lupta împotriva infecției pe cont propriu. Pentru a face acest lucru, există medicamente speciale, taxe medicinale și metode tradiționale. Cum pot imbunatati imunitatea:

 • Complexul de vitamine utile cu oligoelemente.
 • Preparate: imunomodulatoare și antivirale.
 • Medicamente moi: Ginseng, Echinacea, Immunal.
 • Ghimbir, lămâie, echinacee, ridiche, castraveți, nuci, miere, fructe citrice sunt produse indispensabile pentru vitalitatea organismului.
 • Mănâncă mai multe legume verzi, fructe proaspete, ceai verde.
 • Participați la o piscină, la o baie, efectuați proceduri de apă acasă (un duș de contrast, băi de plante).
 • Reglați somnul și alimentația. Mănâncă ora, dormi timpul necesar.

profilaxie

Cele mai multe tipuri de virusuri nu sunt periculoase, dar trebuie făcută prudență, deoarece purtătorul unei infecții este mai ușor să prindă a doua decât o persoană sănătoasă. Prevenirea HPV include o serie de acțiuni și proceduri obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească fiecare adult, indiferent dacă are sau nu sex. Ce metode preventive pot fi aplicate:

 1. Vaccinarea. Împiedică tendințele periculoase în dezvoltarea virusului, dar nu îi infectează. După vaccinare, posibila infecție trebuie să treacă rapid și neobservată.
 2. Prezervative. Ele nu garantează o protecție completă, deoarece particulele sale sunt foarte mici și pot penetra materialul, dar în cele mai multe cazuri reduc riscul de transmitere la minimum.
 3. Controlul vieții sexuale. Schimbarea constantă a partenerilor - cea mai mare probabilitate de infectare.
 4. Igiena personală. Nu permiteți nimănui, chiar și familiilor familiare, să vă folosească prosopul pentru corp, lenjeria de corp.
 5. Plasarea regulată a unui ginecolog, urolog, livrarea de frotiuri pentru teste.

Papilomavirus uman la femei: ceea ce este, simptome și tratament

Cu viruși, omenirea a învățat să coexiste și, dacă este necesar, să se descurce cu ei. Dar unii reprezentanți ai formelor de viață non-celulare au fost în prim plan în ceea ce privește gradul de pericol și nivelul de contagiune. Unul dintre acestea este papilomavirusul uman (HPV). Transportatorii nu știu despre starea lor și continuă să infecteze pe alții.

Potrivit statisticilor, HPV a colonizat 70% din populația lumii. Printre virionii există tulpini care provoacă cancer.

Ce este papilomavirusul uman

HPV este un grup heterogen de paraziți intracelulari care conțin ADN. Aceasta afectează pielea și membranele mucoase. Transmisă nu numai sexual. Cauza bolii virale cu un curs latent lung. În 90% din cazuri, sistemul imunitar, în șase luni sau într-un an, se confruntă cu agenți patogeni. Fiecare a zecea persoană infectată dezvoltă o infecție cronică HPV cu recăderi și un posibil proces malign, în funcție de tipul de virioni. Cod ICD 10 D23.

Descrise în prezent 100 de tulpini de HPV. Printre acestea se numără trei grupuri:

Există și alte forme de infecție virală:

 • Latent, în care acidul nucleic al parazitului nu a fost încă introdus în genomul celulei gazdă și nu a dus la modificări patologice ale acestuia. Nu există manifestări clinice ale unei infecții virale. Metoda de diagnostic - reacția în lanț a polimerazei.
 • Stadiul de producție cu creșteri sub formă de papilome, negi și condiloame. Ele apar ca urmare a unei reproduceri intense a celulelor infectate.
 • Displazia ca rezultat al introducerii materialului ereditar al virusului în ADN-ul celulelor umane. Aceasta modifică structura epiteliului, adesea în cervix. Această afecțiune este considerată precanceroasă. Kolkoskopiya și histologie confirmă prezența de papilomavirus.

Și, în final, carcinomul cu celule regenerate ca dovadă a unui proces tumoral. O duzină de ani se poate dezvolta în orice fel, fără să se arate.

Simptomele manifestate la femei și bărbați

Principalul simptom al papilomavirusului uman este creșterea în formă de veruci genitale (până la 1 cm). Locul de localizare: genitalia, anus, uretra. Formațiile sunt nedureroase, uneori însoțite de disconfort și ușoară prurit. La confluența mai multor, se formează o mare "negi", care arată ca o creastă a unui cocoș. Există, de asemenea, extinderi largi, strâns localizate, plate sau rotunde, capabile de malignitate.

HPV la femei are un curs mai complicat. Consecința principală este cancerul de col uterin (CC). La bărbați, forma cronică a uretritei, care provoacă multe probleme, poate fi o problemă gravă. Și, după 30 de ani, este de dorit ca aceștia și alții să fie verificați pentru prezența virusului papilomavirus, astfel încât să nu întârzie cu terapia de calitate.

Perioada de incubare

Timpul de la momentul infecției cu HPV până la apariția primelor simptome depinde de serotipul agentului patogen, precum și de starea sistemului imunitar uman. Durata de la 4 săptămâni la 30 de ani.

Ce este o boală periculoasă?

Papiloamele sunt neoplasme benigne, dar cu grade diferite de oncogenitate. Cancerul poate apărea chiar și la locul unui negru obișnuit. Cele mai periculoase sunt verucile anogenitale. Ele devin precursorii cancerului de col uterin, laringelui, penisului, vulvei. Vârful apariției unor astfel de afecțiuni are loc la vârsta de 45 de ani.

Cum este transmis HPV

Infecția cu papilomavirus uman, ca și herpesul, este transmisă în timpul actului sexual, în timpul trecerii copilului prin canalul de naștere, prin introducerea de dispozitive contraceptive intrauterine, în timpul avorturilor. Factorii care contribuie la apariția HPV includ:

 • Încălcarea sferei hormonale.
 • Boli de natură pyogenică sau virală.
 • Hipotermia.
 • Reactivitate imunologică slabă.

Imunosupresia caracteristică a sarcinii contribuie, de asemenea, la apariția și recurența negi. Formațiile devin libere. Intervențiile terapeutice sunt de dorit în stadiile incipiente și necesită prudență. Se utilizează frecvent laser CO2 sau expunerea la azot lichid. După naștere, creșterea survine în mod spontan. Atunci când se tratează HPV la copii, se preferă abordări similare.

Diagnosticul, unde să mergem

Principala metodă pentru detectarea și determinarea tulpinii HPV este reacția în lanț a polimerazei (PCR). Pentru biomateriale, luați răzuirea din uretra sau colul uterin. Tehnicile moderne ne permit să determinăm gradul de penetrare a virionului în genomul celulelor gazdă, încărcătura virală. HPV nu duce întotdeauna la cancer. Despre renașterea țesutului se poate spune după un studiu cuprinzător:

 • Kolkoskopiya. În identificarea patologiei, medicul dezvoltă tactici suplimentare de acțiune.
 • DIGENE este un test precis și specific care vă permite să determinați numărul de virioni oncogeni mari.
 • Examinarea lichid-citologică a cervixului, identificarea proteinelor specifice, indicând degenerarea celulelor tipice.
 • Analiza Buck a secrețiilor vaginale pentru detectarea coinfecțiilor.

Metodele cele mai exacte includ biopsia vizată pentru diagnosticarea cancerului în stadiul inițial de dezvoltare.

Tratamentul de papilomavirus uman

Medicamentul capabil să scadă de pe urma unui virus papilloma nu există. Principala speranță pentru eficacitatea sistemului imunitar, care poate duce la o recuperare spontană spontană. Medicamentele prescrise sunt proiectate, deși temporar, pentru a elimina manifestările infecției, pentru a reduce influența și activitatea virionilor.

Este important să se prevină expunerea la factori care reduc proprietățile protectoare ale organismului. Această categorie include:

 • Deficitul de vitamine.
 • Surmenaj.
 • Suprasolicitarea mintală.
 • Hipotermia.

Scopul principal este eliminarea verucilor externe și nu eliminarea virionilor. În 50-94% din cazuri, este posibil să se facă față ieșirilor genitale. Fiecare a patra persoană are o recădere în termen de 3 luni de la terminarea tratamentului. Principalele metode de îndepărtare a condiloamelor sunt următoarele:

 • Criodistrucția. Forme de înghețare utilizând azot lichid. Bine tolerat, nu are nevoie de ameliorarea durerii. Cicatricile rămân extrem de rare.
 • Electrocoagularea - expunere la temperaturi ridicate. După procedură, este posibilă cicatrizarea. Aveți nevoie de anestezie.
 • Terapie cu laser O metodă de rezervă care necesită anestezie locală. Suspendat cu virioni este în aer. Manipularea se face într-o cameră cu capota, iar personalul trebuie protejat prin măști.
 • Tratamentul chirurgical.

Utilizarea interferonelor - proteine ​​protectoare care nu au efecte secundare. Acestea sunt utilizate pentru a preveni recidivele după fizioterapie.

Aplicații utile Fondurile Solkoderma - keralitichesky, care constau în diferite tipuri de acizi minerali. Asigurați mumificarea leziunii. După câteva zile, rana se vindecă și scabia însăși este respinsă.

Podofilotoxina (soluție cu o fracție de masă de 0,5%). Este folosit pentru auto-tratamentul verucilor genitale. Prin tehnica de aplicare a pacientului introduce medicul.

Pentru a activa forma celulară de imunitate, sinteza propriului interferon a utilizat medicamente:

Compozițiile de acțiune antivirală:

 • Izoprinozin. Regimul: timp de 2-4 săptămâni, 2 comprimate de 3 ori pe zi.
 • Panavir. Disponibil sub formă de soluție injectabilă, gel, lumânări.
 • Epigen spray intim este folosit pentru pulverizarea de 4 ori a zonelor afectate.
 • Crema Aldara (5%) elimină condiloamele.

Aciclovirul pe papilomavirus nu funcționează.

Conform datelor obținute în unele studii, se observă un efect special după administrarea vitaminelor A și C, a beta-carotenului și a folaților.

Verucile anogenitale nu pot fi îndepărtate independent. Manipularea neprofesională conduce la răspândirea excrementelor în țesuturile din apropiere.

Atunci când se găsește un BOP, dar nu există simptome externe, frotiurile cervicale sunt examinate de 2 ori pe an. Medicul prescrie terapia imunomodulatoare în 6 luni.

Când se găsesc zone patologice, ele sunt îndepărtate. În plus, sunt utilizați compuși eficienți în stadiile inițiale ale cancerului. Monitorizarea cursului activităților terapeutice se efectuează o dată în 3 luni.

Doctorul avertizează pacienții cu negi că sunt contagioși pentru a "curăța" partenerii, dar cei din urmă sunt puțini, deoarece majoritatea sunt purtători ai HPV.

profilaxie

Există măsuri specifice sub formă de vaccinuri care împiedică infectarea cu HPV. Vaccinul conține compuși similari cu particulele de virion, dar care nu duc la boală. Sarcina lor este să includă producerea proteinelor protectoare care împiedică pătrunderea formelor "sălbatice" ale agentului patogen. Cele mai eficiente vaccinuri:

 • Cervarix, destinat să combată serotipurile 16 și 18, care în 70% din cazuri sunt provocatoare de procese tumorale în anus și colul uterin.
 • Gardasil, eficace din tulpini: 16, 18, 6 și 11, formând negii pe organele genitale.
 • În 2014, a apărut un vaccin împotriva a 9 forme de papilomavirus.

Vaccinul este cel mai bine obținut în copilărie, până la producerea infecției cu HPV. În Statele Unite, ambele fete și băieții de vârstă de 11 ani sunt vaccinați pentru a reduce starea de transport a HPV. Tinerii care au primit virionii slăbiți înainte de a se angaja în relații sexuale nu sunt infectați cu aceste serotipuri în viitor.

Conform celor mai recente date, chiar și papilomavirusul uman non-oncogen poate provoca cancer de col uterin. Printre cei vaccinați, riscul de cancer de col uterin este de 2% și de 2,8% în populația nevaccinată.

Unii oameni de știință consideră că vaccinarea este dăunătoare, pentru că slăbește vigilența tinerilor și nu se protejează în timpul sexului, nu fac examene, care, de fapt, sunt singura garanție de detectare a patologiei în timp. Profilaxia nespecifică implică:

 • Nutriție completă.
 • Nicotina și respingerea alcoolului.
 • Sex cu un partener sexual.

Opinia medicală

În țările dezvoltate, se efectuează un screening pentru depistarea în timp util a HPV. În Canada, el a redus incidența cancerului de col uterin cu 50-80%.

În Rusia, astfel de studii pe scară largă sunt noi. Medicii ginecologi insistă asupra dezvoltării unui program de stat care să determine numărul și caracteristicile cercetării în masă sistematice pentru femeile de diferite vârste, pentru a opri răspândirea HPV și a salva mii de vieți.

Ce este papilomavirusul uman

Abrevierea HPV înseamnă "papilomavirus uman". Acesta este un grup extins de viruși care încorporează ADN-ul lor în genomul celulei pielii și forțează celulele să se împartă cu putere. Se poate infecta cu un virus atat in timpul actului sexual cat si in timpul actului sexual.

Medicamentele specifice care vindecă HPV nu au fost încă create. Conform estimărilor medicale, aproximativ 70% din totalul persoanelor sunt în prezent infectate, numărul transportatorilor continuând să crească.

Ce este HPV?

Papilomavirusul uman (în înregistrările medicale denumite HPV - virusul papilloma uman) este un grup de virusuri care are aproximativ 100 de soiuri. Pentru om, aproximativ 80 de tulpini sunt periculoase. HPV este periculos pentru că poate intra în celulele sale în piele sau în membranele mucoase, poate integra ADN-ul în genomul său, provocând o diviziune necontrolată și malignă. Cu alte cuvinte, papilomavirusul poate provoca cancer.

Carcinogenitatea potențială a HPV este împărțită în:

 • non-oncogene - 1, 2, 3, 5 tipuri
 • moderată oncogenicitate - 6, 11, 42, 43, 44
 • oncogene - 31, 18, 16, 51, 39, 45, 59, 33, 58, 35, 52, 56, 68

Dintre cele mai periculoase 16, 31 și 18 tulpini oncogene. Infecția a 16 tipuri reprezintă aproximativ 70% din populație. Dintre acestea, aproximativ jumătate din cazuri sunt diagnosticate cu cancer.

Cum intră virusul în organism

HPV este transmis de la persoană la persoană prin contact, în principal prin contact sexual. După herpesul genital, papilomavirusul ocupă locul doi în ceea ce privește incidența bolilor care sunt transmise prin contact intim.

Fiți atenți! HPV nu este transmis prin saliva, sânge, secreții. Intră în organism cu celulele pielii sau membranelor mucoase ale partenerului infectat. Principala sursă de infecție sunt creșterile existente - negi, papiloame, negi.

Căile de transmisie HPV:

 1. Sexual - infecție prin contact direct, contact sexual nu este necesar. Închideți suficient contactul cu pielea. În acest fel, tulpinile cele mai periculoase sunt transmise care provoacă cancer al organelor genitale, anus, membranele mucoase ale rectului, vaginului, tractului urinar.
 2. Gospodăria - infecție atunci când scutură mâinile, folosind lucruri comune, în baie, în piscină. Deci puteți deveni infectați cu negi, papiloame

Apariția virusului depinde de tipul și locația acestuia.

Localizarea HPV și simptomele

Fiecare tip de virus are propria sa zonă de distrugere și o manifestare externă specifică:

 • Negi pe brațe, picioare, corp - 10, 4, 1, 2, 28, 3, 5, 49
 • Negi vertebrale (papiloame) pe gât, piept, față, armpite la persoanele de vârstă mijlocie și mai înaintată - 5, 3, 9 și 8
 • Condiloame în zona anogenitală - 16, 6, 18, 35, 11, 13, 31
 • Papillome multiple în laringe - 11
 • Hiperplazia mucoasei orale - 13, 32
 • Distrugerea oncogenă a țesutului cervical - 31, 16, 18, 40, 67, 61, 43, 59, 33, 39, 42, 55, 57, 62, 66, 35
 • Leziunea oncogenică a pielii penisului - 16 și 18.

Fiți atenți! Eroziunea cervicală și displazia țesutului cervical sub acțiunea HPV sunt patologii diferite. Eroziunea are o natură inflamatorie. Ea este cauzată de deteriorarea mecanică a epiteliului în timpul avorturilor, a travaliului dificil, a contactului sexual frecvent și a bolilor inflamatorii ale tractului genital feminin.

Cauzele activării HPV

Odată ajuns în corpul uman, papilomavirusul poate "acționa" în două moduri:

 1. Virusul este în celula pielii sau mucoasei, nu se integrează în genom (existența episomală), este inactiv și "dormește". O persoană devine un purtător fără manifestări externe de infecție.
 2. Virusul este inserat în ADN-ul celulei (leziunea introsomei), schimbându-l și provocând diviziunea celulară necontrolată, atipică. Apar manifestări externe ale infecției cu papilomavirus - negi, papiloame, condiloame.

A treia opțiune, care este tipică pentru tinerii sănătoși, este următoarea: o persoană infectată se poate vindeca. Transportatorul poate să nu fie conștient de procesele care apar în organism.

Foto 1. Partenerul poate să nu știe care este purtătorul virusului dacă nu are manifestări externe. Sursa: Flickr (Anna Lizman).

Activarea HPV și apariția manifestărilor externe apar din următoarele motive:

 • Imunitate slăbită. Legătura directă dintre boala papilomavirusă și starea sistemului imunitar confirmă 100% din instabilitatea la HPV la pacienții infectați cu HIV;
 • Tulburări hormonale (boli, medicamente hormonale) sau modificări hormonale naturale în organism (menopauză, sarcină);
 • Modificări de vârstă;
 • Boli severe, intervenții chirurgicale;
 • Stres cronic, nutriție necorespunzătoare, dependență de alcool și tutun.

Fiți atenți! Datorită abilității organismului uman de a bloca și distruge HPV în sine, omenirea nu este complet afectată de această infecție. În 90% din HPV infectat este distrus de organism fără urme în termen de un an de la infectare.

Caracteristicile HPV la bărbați și femei

Corpul feminin este mai vulnerabil la evoluția malignă a bolii decât cel masculin. Acest lucru se datorează:

 • caracteristicile sistemului hormonal al femeilor
 • o zonă mai mare de contact între piele și membranele mucoase în timpul contactului sexual

Papilomavirusul 16, 18, 31 afectează organele genitale feminine și este cauza principală a cancerului uterin. Negi genitale apar pe labiile, în perineu, pe pragul vaginului și în interiorul acestuia. Pe cervix, virusul provoacă displazie tisulară. Identificarea acestei patologii în stadii incipiente permite nu numai vindecarea unei femei, ci și posibilitatea de a avea copii.

Una dintre metodele cele mai eficiente pentru detectarea HPV este screeningul obligatoriu, care se efectuează o dată în 3 ani. În timpul examinării, efectuați o inspecție vizuală, faceți o frotiu. Dacă se suspectează o neoplazie intraepitelială a zonei cervicale, se efectuează colposcopie. Examinarea clinică a femeilor permite identificarea HPV și efectuarea unui tratament eficient.

Fiți atenți! Lansat cancerul uterin este diagnosticat la femeile care nu au vizitat un ginecolog in ultimii 10 ani.

HPV la femeile gravide

Papilomavirusul, dormit într-un corp de femeie, se manifestă adesea în timpul sarcinii. Dacă papiloamele (negi, condiloame) au fost înainte de sarcină, atunci ele pot să crească, să se schimbe. Pentru dezvoltarea fătului, infecția unei femei nu este periculoasă.

Cu toate acestea, în timpul travaliului, dacă condilomul este prezent în canalul de naștere, bebelușul poate fi infectat. Pentru a preveni infectarea fătului, până de curând a fost prescrisă o secțiune cezariană. Acum există oponenți ai acestor măsuri, considerând că imunitatea copilului se va confrunta cu virusul pe cont propriu.

Tratamentul pentru femeile gravide este indicat sub formă de medicamente imunostimulatoare. Tratamentul medicamentos și eliminarea verucilor sunt prescrise după evaluarea beneficiului / riscului în mod individual.

Foto 2. HPV nu prezintă risc pentru dezvoltarea fătului, dar poate fi transferat în timpul travaliului. Sursa: Flickr (Dr. Ruby Sehra).

HPV la bărbați

Corpul masculin este mai puțin susceptibil la apariția papilomavirusului. Cu toate acestea, bărbații devin purtători ai virusului și infectează partenerii sexuali, fără să știe.

HPV la bărbați cauzează:

 • cancerul de penis
 • afectarea canalului urinar
 • condiloame în zona anogenitală, scrot, partea interioară a prepuțului
 • cancerul membranei mucoase a rectului.

Durerile speciale ale condiloamelor nu sunt livrate de către bărbați. În cazul leziunilor interne ale tractului urinar, este posibilă dificultatea urinării sau "stropirii" urinei.

Diagnosticul HPV

De regulă, o persoană vizitează un medic după ce a detectat creșteri pe corp. În cazul verucilor convenționale, aceștia vizitează un terapeut, un dermatolog sau un chirurg. În cazul creșterilor anogenitale, femeile merg la o întâlnire cu un ginecolog, bărbații ar trebui să viziteze un urolog.

Diagnosticul începe cu o inspecție vizuală și interogarea pacientului. După inspecție, numiți:

 • frotiu din canalul cervical pentru analiză prin Papanicolaou (testul PAP) pentru a determina dacă este un țesut cervical benign, limită sau malign
 • colposcopie - inspecție cu un dispozitiv special
 • biopsie - analiza probelor de țesut pentru oncopatologie
 • studii histologice
 • Analiza PCR pentru a determina tipul de HPV și activitatea acestora

Fiți atenți! Pacientul nu desfășoară neapărat întreaga gamă de studii posibile. Pentru diagnostic este suficient de control. Sunt efectuate studii suplimentare pentru a determina tipul de virus și activitatea acestuia.

Tratamentul cu HPV

Tratamentul infecției cu papilomavirus uman este efectuat în mod cuprinzător:

 • aloca îndepărtarea creșterii ca sursă de virus activ
 • să efectueze terapie antivirală (generală și locală) cu medicamente
 • Tratamentul imunostimulator este prescris - pentru a activa propriile aparate ale corpului.

Fiți atenți! Nu există nici un medicament "HPV definitiv". Chiar și tratamentul complex nu poate elimina complet prezența virusului. Sarcina principală a tratamentului este suprimarea activității sale vitale, o scădere a cantității.

Tratamentul medicamentos

Medicamente utilizate pentru tratamentul HPV:

 • Medicamente antivirale - Panavir, Cycloferon, Isoprinozină, Allokin Alfa
 • Imunomodulatoare - Immunomax, Interferon, Lycopid, Polyoxidonium, Factor de Transfer
 • Medicamente distructive pentru uz local - Verrukatsid, Solkoderm, Superpistotel, Kriofarma, Condilin.

Fiți atenți! Preparatele pentru distrugerea chimică a tumorilor pot fi utilizate independent numai după prescrierea medicului. Îndepărtarea neprofesională a negi, papiloame sau negi duce la arsuri, cicatrici sau o creștere a creșterii.

Medicamentul antiviral este prescris după determinarea tipului și a cantității de infecție virală. Imunomodulatoarele nu pot fi luate fără a evalua starea imună actuală.

Fotografia 3. Eliminarea manifestărilor externe ale virusului papilomavirus nu este suficientă. Pentru a evita recidiva, este important să se urmeze un tratament de droguri. Sursă: Flickr (VCU CNS).

Tratamentul în clinică

Îndepărtarea papilomului în mediul clinic cu dispozitive speciale are un efect mai mare și se distinge prin siguranță.

Astăzi, clinicile oferă următoarele caracteristici:

 • Eliminarea condiloamelor, a papilomului laser. Distrugerea cu laser este eficientă în tratarea leziunilor mici sau a creșterii singulare. Se efectuează pe bază de ambulatoriu. Recuperarea este lungă, probabilitatea de recurență este ridicată
 • Electrocoagulare. Eficiență până la 90%. Recidivează mai puțin de jumătate din cazuri. Șanse de infecție cu HPV atunci când personalul medical respiră
 • Radierea undelor radio este folosită numai pentru creșteri singulare. Eficiența vindecării rapide a rănilor rapide
 • Criodistrucția. Eficiență ușor mai mare de 50%. Probabilitatea unor noi creșteri observate în 40% din cazuri
 • În setările clinice, chimioterapia este utilizată pentru formațiuni mici, singure. Eficiența nu depășește 50%. Șanse de reapariție. Dificil pentru a controla puterea și adâncimea acțiunii.

Remedii populare

Tratamentul popular al verucilor, condiloamelor și papiloamelor este eliminarea lor cu remedii pe bază de plante. Pentru a ridica imunitatea, luați o varietate de extracte și decoctări stimulatoare ale plantelor medicinale.

Îndepărtarea papilomilor și a verucilor:

 • Suc de celandină. Sucul unei plante verzi este smuls de mai multe ori, până când dispare complet.
 • Usturoi. Un șlam de usturoi piure sau o felie proaspăt tăiată dintr-o felie este legată de un negru sau papilom. Este important ca usturoiul să nu se aplice pe pielea sănătoasă și să nu provoace arsuri.
 • Masă de oțet sau măr. Negi sunt tratate cu o soluție de oțet (nu o esență!) În sens invers, până când este complet distrusă. Tratamentul trebuie să se picure până se usucă complet.
 • Tinctura pe florile de cartofi. Cartofile au turnat vodca și insistă luna într-un loc întunecat. Trateaza negii pana cand dispar. Atenție! Remedia este otrăvitoare! Nu trebuie lăsat să pătrundă fisuri sau răni ale pielii.
 • Uleiurile din eucalipt, cedru, arbore de ceai sunt folosite ca preparate antivirale de acțiune locală. Puneți un punct pe educație.

Remediile populare pentru tratarea HPV sunt folosite pentru a elimina condiloamele unice de pe mâini, spini (veruci plantari) și papiloame. Pentru tratarea verucilor genitale sau a conglomeratelor de supraaglume ar trebui să se consulte un medic.

Prevenirea HPV

Protejarea împotriva infecției cu virusul papilomavirus este imposibilă. Pentru a reduce riscul de infecție trebuie:

 • alege partenerul sexual cu atenție
 • să fie monogame în sex
 • evitați să vizitați băi publice, bazine
 • întări corpul - să mănânce bine, suficient să se odihnească, să renunțe la obiceiurile rele.

Inteligența sexuală și examinările fizice regulate sunt cele mai bune modalități de protecție împotriva HPV.

O Altă Publicație Despre Alergii

Acnee facială dureroasă

Acneea sau acneea este o tulburare frecventă, recurentă a pielii. In adolescenta, acneea este considerata norma fiziologica, dar la unii pacienti, acneea se poate manifesta in copilarie si la varsta adulta cu leziuni dureroase ale pielii.


Cum să înlăturați unghiile de pe picior acasă

O prăjitură este o negi hipodermic care se formează cel mai adesea pe talpa picioarelor, tocurilor, degetelor de la picioare. Acest lucru se datorează încărcării excesive a acestor zone ale pielii.


Papiloamele la nivelul bustului la bărbați și femei: cauze și tratament

Orice papilom care cresc pe corp provoacă disconfort estetic. Cauza principală a apariției unor astfel de leziuni neplăcute ale pielii este papilomavirusul uman (HPV).


Acnee pe corp: cauze, profilaxie și tratament

Acnee pe corp - un fenomen comun. Ele apar pe fata, gat, spate si alte parti ale corpului. Nu numai că arată neatrăgătoare, dar și mâncărime neplăcute. În plus, apariția acneei indică o problemă de sănătate ascunsă.